Veel energiewinst te halen bij gemeenten

Datum:
  • donderdag 22 november 2012
  • in
  • Categorie:
  • HAARLEM - Initiatieven op het gebied van duurzame energie borrelen vooral op bij mensen zelf.
    DOOR LEO BLANK

    Alleen in Noord-Holland draaien er al 45 plaatselijke cooperaties die met bewoners kleinschalige projecten uitvoeren, bijvoorbeeld met zonnepa- woningisolatie en winning van aardwarmte.

    Een ontbijtbijeenkomst in het Provinciehuis, georganiseerd door de Energy Board Noord Holland Noord en Milieufederatie Noord-Holland bracht gisteren een gemeleerd gezelschap van idealisten, ondernemers, bestuurders en organisaties op het terrein van duurzame energie samen. Van de Zaanse Energie Kooperatie tot Heiloo Energie en Opgewekt Purmerend.

    De vraag die centraal stond, was of de Energy Board, een samenwerkingsverband van provincie en bedrijfsleven in Noord-Holland, een rol kan spelen in het succes van al die plaatselijke initiatieven.

    Uit de discussie kwam geen panklaar antwoord op tafel. De Energy Board kan ingezet worden voor lobbywerk, kennisoverdracht en het bieden van inzicht in energieverbruik thuis.

    Gering

    Ook het bedrijfsleven kan veel meer betrokken waren bij het energievraagstuk. „Maar de kennis is nog gering. Terwijl juist ondernemers snel kunnen schakelen en over geld beschikken om te investeren in duurzame energie", aldus John Braakman van de Energy Board.

    Maar ook bij gemeenten valt, zo viel te beluisteren, nog veel winst te behalen. „In Uitgeest vindt de gemeente duurzame energie iets voor de toekomst, moest een spreker van het hart.

    Er zijn ook gemeenten die het vraagstuk juist omarmen. Zo leidt wethouder Christiaan Kwint van Heerhugowaard met grote regelmaat bezoekers door de energieneutrale wijk Stad van de Zon. „En als inwoners met goede ideeen komen, ondersteunen we ze graag."

    Zijn collega Jos Beemsterboer van Schagen (CDA): „Wij doen niet moeilijk over 5000 euro om een project kans van slagen te geven."

    Toch zijn milieuvoorlopers huiverig voor overheidsbemoeienis. Jugen van der Heijden van burgerinitiatief CALorie in Castricum: „De gemeente heeft een ton gestoken in een dode windmolen. Dat boeit pns niet. Wij spreken liever de kracht aan van de burger zelf. Koopkrachtargumenten zijn nu belangrijker dan klimaataspecten. Geld voor investeringen zit in de oplopende rekening van het energiebedrijf."

    Hij wees ook op gunstige neveneffecten: „Er ontstaan vriendschappen tussen mensen. Pensionado's vinden nieuwe invulling van hun tijd."

    Grootschalig 

    In Zwaag doen ruim zeventig huishoudens op initiatief van enkele bewoners mee aan een grootschalig energieproject met zonnecollectoren, vloerisolatie en andere maatregelen om het verbruik terug te dringen. „De mensen investeren in hun woning zodat die comfortabeler, zuiniger en gezonder om in te leven wordt. Waarbij de waarde stijgt en de investering zich op den duur terugverdient", verzekerde directeur Lex van Zaane van Produbo, het jonge bedrijf uit Zijdewind dat het project begeleidt.

    0 reacties :

    Een reactie posten