Raad zet kiezer buiten de poort bij trafostation

Datum:
  • zondag 4 november 2012
  • in
  • Categorie: , , ,

  • Trafo

    De kiezer is buitenspel gezet als het gaat om de plek voor een transforma­torstation bij 't Veld.


    DOOR WIM SEPERS

    In de raadsvergadering van september jongstleden heeft de gemeenteraad van Hollands Kroon een besluit genomen over het aanwijzings- en delega­tiebesluit Wabo en WRO. Dit betekent, kort gezegd, dat het college zelf mag besluiten over bestemmingswijzigingen of omgevingsvergunningen in afwijking van het bestemmings­plan. De raad kan slechts via een zienswijze kenbaar maken wat zij van de besluiten van het college vindt; er vindt echter geen hoofdelijke stemming meer plaats. Onmiskeribaar geeft de raad hiermee een stuk van zijn zeggenschap prijs en wordt de kiezer goeddeels bui­tenspel gezet. In het raadsbe­sluit worden 'verbeterde en snellere dienstverlening' en 'voorkomen van dwangsommen wegens niet tijdig beslissen' als argumenten voor delegatie aan het college opgevoerd.

    Nut en noodzaak van het delegatiebesluit staat binnen de raad kennelijk niet ter discus­sie; zij hebben hiertoe namelijk unaniem besloten. Dat burgers (lees: kiezers) hier wel eens anders over kunnen denken, wordt duidelijk nu wethouder Franken, toevallig of niet, heeft besloten om van dit delegatiebesluit gebruik te maken voor de besluitvorming over het transformatorstation De Weel.

    Omwonenden en belangheb­bende partijen zoals actiecomite Houd de Dorpen Groen en de Dorpsraad zijn het hier op zijn zachts gezegd niet mee eens, Zij vinden dat de wethouder haar recent verkregen bevoegdheid gebruikt om de plannen voor het transformatorstation op locatie 04 door te drukken.

    Vertwijfeld

    De tegenstanders van het trans­formatorstation zien vertwijfeld aan dat niet alleen de eerdere motie van de voormalige ge­meente Niedorp (niet op locatie 04) door de wethouder wordt genegeerd, maar dat daarnaast ook nog eens oneigenlijk ge­bruik wordt gemaakt van her delegatiebesluit. Met betrek­king tot het transformatorstation zijn de gehanteerde argu­rnenten van 'snellere besluitvor ming' en 'voorkoming van dwangsommen' namelijk op zijn minst nogal discutabel.

    Alhoewel de procedure rond het transformatorstation intus­sen al langer dan een jaar loopt, is de ontstane vertraging volledig toe te schrijven aan de wijze waarop de gemeenteraad en het college hiermee het afgelopen jaar zijn omgesprongen. Tot tweemaal toe werd de besluitvorming op de raadsagenda opgevoerd, maar even zoveel
    keer werd dit agendapunt ook weer van de agenda afgevoerd. Daarna besloot de wethouder dat er een aanvullend planolo­gisch onderzoek moest plaats­vinden. Ditmaal een 'onafhanonderzoek'onderzoek; de eerdere rapporten van. TenneT en bureau Bugel Hajema waren dus kennelijk niet onafhankelijk (!?). De wethouder kan toch moeilijk beweren dat de mede door haarzelf veroorzaakte vertraging in de procedure nu plotseling vereist dat er tot snelle besluitvorming wordt overgegaan? Over dwangsom­men is het afgelopen jaar met geen woord gesproken. Ook dit argument is dus niet relevant.

    Polarisatie

    Jammer genoeg leidt de opstel­ling van de wethouder tot een ongewenste polarisatie in de verhoudingen tussen de ge­meente en TenneT enerzijds, en - de omwonenden en andere belanghebbenden anderzijds.
    Het wordt hoog tijd dat de gemeenteraad zijn verantwoor­ding neemt door de delegatie van de besluitvorming over het transformatorstation terug te draaien en vervolgens zelf een standpunt te bepalen.

    Politiek fatsoen

    Uit oogpunt van politiek fatsoen lijkt het niet meer dan normaal dat daarbij rekening wordt gehouden met de eerdere motie. Daarnaast zou je mogen verwachten dat zij een luiste­rend oor hebben voor de belan­gen van de burgers (hun kie­zers), de bezwaren die zij heb­ben kenbaar gemaakt respectie­velijk de alternatieven die zij hebben aangedragen.

    Wim Sepers is inwoner van t’Veld.

    NHD

    0 reacties :

    Een reactie posten