Omvangrijke fraude met biogasinstallatie

Datum:
  • zaterdag 17 november 2012
  • in
  • Categorie: , ,




  • Er wordt gefraudeerd met biogasinstallaties. Dat blijkt uit een onderzoek van het tv-programma KRO Reporter.
    In dat programma zegt politiechef Roel Willekens dat er allerlei goedjes aan de vergisters worden toegevoegd, terwijl.dat niet de bedoeling is.

    „Dat gaat om van alles, alles wat in feite wil gisten. Dan kan je denken aan vloeistoffen, materialen, dierlijke en. plantaardige vetten", licht de politiechef toe. Normaal gezien worden in de biogasvergisters  voornamelijk mest en gft-afval vergist. Daardoor ontstaat biogas, waaruit groene stroom kan worden opgewekt.

    „Administraties zijn niet op orde, mensen doen valsheid in geschrifte en vervolgens maak je niet een stap om.het makkelijker te maken om de zaak op orde te krijgen", reageert Lucas Reijnders, hoogleraar. milieukunde verontwaardigd.

    Uit een intern document bij de politie blijkt dat, als het toezicht op de installaties niet wordt verscherpt, er grote verontreiniging van landbouwgronden kan optreden.

    In een reactie laat Greenpeace weten dat de overheid het aan zichzelf te wijten.heeft dat er nu op grote schaal gefraudeerd wordt. De overheid subsidieerde de vergisters namelijk behoorlijk, zodat veehouders ze op hun bedrijf zouden installeren. „De energieopbrengst van mest is zeer laag. Dus startten veehouders een jacht op grondstoffen zoals mais, aardappelschillen en slachtafval - om het rendement te verhogen. De prijzen van die grondstoffen schoten vervolgens omhoog. Veehouders die die prijzen niet meer kunnen betalen, grijpen naar goedkopere middelen die niet in de installatie mogen worden gebruikt", aldus Willem Wiskerke van Greenpeace,


    NHD

    0 reacties :

    Een reactie posten