Meldpunt steun seizoenwerkers

Datum:
  • dinsdag 20 november 2012
  • in
  • Categorie: , , ,

  • NOORDOP - In Medemblik start men volgend jaar een meldpunt voor seizoenarbeiders.

    DOOR TANJA KOOPEN

    Seizoenarbeiders worden hier - in hun eigen taal - gewezen op hun rechten en plichten. Ook kunnen zij misstanden melden.

    Het nieuwe meldpunt vloeit voort uit het Project Kompas om de situatie van seizoensarbeiders te verbeteren. Aan het project doen de gemeenten in West-Friesland mee en ook in de Noordkop is er belangstelling voor onder meer Hollands Kroon en Harenkarspel zijn er mee bezig.

    Dat is hard nodig, zo blijkt uit het evaluatierapport 2012. West-Friesland telt tienduizend arbeidsmigranten,
    de meesten afkomstig uit Polen. Signalen over misstanden in de huisvesting van deze groep leidden in 2009 tot de start van Kompas, waarin diverse instanties samenwerken.

    Goede huisvesting heeft prioriteit bij Kompas. Daarom kwam er een interventie team dat wekelijks woningen controleert. Sinds september 2010 zijn 234 locaties bezocht, waar ruim 3900 slaapplaatsen werden aangetroffen. In de meeste gevallen was sprake van overbewoning. Vaak, werden vijf tot tien mensen aangetroffen in een rijtjeshuis, waar vier mensen — die niet tot een gezin behoren — maxirnaal is toegestaan. Twee locaties waar migranten woonden, waren dermate brandonveilig, dat ze de dag na de controle werden ontruimd. 122 locaties voldoen nu nog steeds niet aan de voorschriften. De eigenaren worden aan-geschreven. Ook bleek dat tweederde van de bewoners niet geregistreerd stond bij de gerneenten.

    Arbeidsmigranten mogen zich niet altijd melden van hun werkgever. Bewoners hebben vaak geen eigen huurcontract en dus geen rechtsbescherming. Niet iedereen ontvangt loonstroken of heeft een arbeids-contract. Controleurs merkten dat er soms angst was om misstanden te melden.

    NHD

    0 reacties :

    Een reactie posten