Meer onregelmatigheden vermoed

Datum:
  • maandag 12 november 2012
  • in
  • Categorie: , , ,

  • Oppositie in Staten Noord-Holland vraagt nader onderzoek projecten.

    DOOR JANETTE LUICHIES EN KEES VAN DER MALEN

    HAARLEM

    De oppositie in Provinciale Staten van Noord-Holland wil nader onderzoek naar mogelijke onregelmatigheden die bij de operatie Schoon Schip niet boven water zijn gekomen.

    De SP, de grootste oppositiefractie in de Staten van Noord-Holland, verlangt vandaag in het debat over de bestuurscultuur bij de provincie vervolgonderzoek. Dat onderzoek moet zich richten op een reeks grote projecten die onder gedeputeerde Ton Hooijmaijers zijn voorbereid. „Als je weet dat de provincie in de tijd van Hooijmaijers werd geinfecteerd door de bouwsector is het nodig om scherp te kijken wat er is gebeurd bij nog lopende projecten", aldus fractieleider Remine Alberts-Oosterbaan.

    Zij noemt als  voorbeelden de Westfrisiaweg, de nieuwe verbinding tussen Enkhuizen en Alkmaar en de bebouwing van het KNSF-terrein in Muiden.

    De SP'er voerde dit weekeinde nog overleg met andere fracties hoe een vervolgonderzoek er moet uitzien. Een provinciale enquete, waarvoor sommigen eerder pleitten, is op dit moment niet in beeld.

    Oppositiepartijen zijn ontevreden over de reikwijdte van het onderzoek van een onafhankelijke commissie van hoogleraren. Ook voorzien zij dat bij de rechtzaak tegen oud-gedeputeerde Ton 'Hooijmaijers mogelijk nog nieuwe onregelmatigheden aan het licht komen. „Schoon Schip kan alleen al vanwege de lopende rechtzaak, niet worden afgesloten", zegt Johan Kardol (ChristenUnie/SGP).

    Sommigen fracties menen dat ook verder moet worden gekeken naar de bemoeienissen van oud-gedeputeerde Henry Meijdam met bouwplannen, zoals het project Leeker Woonlanden in West-Friesland. Jeff Lever (0uderenpartij Noord-Holland) noemt het bewuste project dat Meijdam als gedeputeerde stimuleerde, en waarbij hij later commissaris van een ontwikkelingsmaatschappij betrokken was. „Je ziet hier toch een belangenconflict", zegt hij. De oppositie probeert af te dwingen dat bestuurders na hun vertrek gedurende zekere tijd niet actief mogen zijn op het terrein, waarop zij als gedeputeerde optraden.

    NHD

    0 reacties :

    Een reactie posten