Kassen overal? Dan opnieuw inspraak!

Datum:
  • dinsdag 20 november 2012
  • in
  • Categorie: , ,

  • WARMENHUIZEN - Burgemeester Evert Vermeer hoopt dat het niet zo ver komt.

    DOOR HARMKE SNIMEWIND

    Maar mocht er een raadsmeerderheid komen voor het CDA-voorstel om zaadbedrijven overal in het buitengebied toe te laten dan gaat het hele plan landelijk gebied opnieuw in de inspraak.

    Want dan kan iedereen die in het buitengebied woont plotseling worden geconfronteerd met een glazen stad van vijf hectare of meer voor zijn deur. En omdat dat in het bestemmingsplan dan zo geregeld is kan niemand daar meer bezwaar tegen maken.

    In de raadsvergadering van twee weken terug, toen duidelijk werd dat CDA-voorman Jelle Beemsterboer met zo'n voorstel zou komen, kwamen er al bezwaren van bewoners van de Warmenhuizer wijk Zuid. Zij wonen tegenover Moorsmeer, de plek waar zaadbedrijf Nickerson Zwaan ooit zijn nieuwe vestiging mocht bouwen van de gemeenteraad. Maar na veel protesten kwam de raad daar, begin 2011, op terug.
    Het oostelijke stukje van Warmenhuizen moest landelijk blijyen; zaadbedrijven mogen zich vestigen op 127 hectare gronden ten westen en zuiden van het dorp. Waar al veel bedrijvigheid is. Maar daar wil het CDA nu op terug komen.

    In de raad werd het CDA-plan uitgesteld naar december. Om in de tussentijd de juridische en financiele consequenties ervan te onderzoeken. De uitkomsten zijn, zo verwacht Vermeer, vandaag of morgen bekend.

    Het college houdt rekening met de mogelijkheid dat de gemeente op termijn op kosten wordt gejaagd omdat burgers een schadeclaim indienen als ze zo maar enkele hectares kassen voor hun woning krijgen.

    Vermeer verwacht dat de meerderheid van de raad het oorspronkelijke voorstel steunt. Maar zo niet, dan gaat het opnieuw in de inspraak. „Dat kan niet anders als je zorgvuldig bestuurt. Je kunt na een procedure van anderhalf jaar, met nadrukkelijk ruimte voor inspraak, de mensen niet confronteren met een plan dat op de valreep nog even totaal is veranderd."

    NHD


    0 reacties :

    Een reactie posten