Economie Noordkop stagneert

Datum:
  • vrijdag 30 november 2012
  • in
  • Categorie: ,
  • NOORDKOP - Betaling zorgpremies probleem.

    DOOR HANS DUIN

    Lange tijd kon de economie in de Noordkop zich redelijk overeind houden in wat de nieuwe realiteit wordt genoemd. De indicaties voor een echte dip worden echter steeds duidelijker. 

    Plaatselijk flink bewolkt, maar zeker geen massaal dreigend donker wolkendek. Dat is het actuele beeld dat naar voren komt na een rondje langs een aantal velden in de Noordkop.

    Jeroen Schutte, gerechtsdeurwaarder bij Vermeer Schutte & Musen is bijvoorbeeld niet onverdeeld optimistisch: „Onze deurwaarders komen door heel Noord-Holland en Flevoland. We kunnen niet echt een verschil constateren."

    Er is wel een groep schuldeisers die opvallend vaak moet manen. Schutte: „Het aantal vorderingen van providers blijft hoog. We constateren een verdubbeling van het aantal vorderingen in verband met niet-betaalde zorgpremies. Daarbij valt ons op dat openstaande bedragen minder snel worden geincasseerd, omdat het aantal vorderingen per schuldenaar groter wordt. Andere crediteuren, die veel voorkomen zijn het PWN, Ziggo en Unive"

    Faillissementen

    Het aantal faillissementen in de Noordkop blijft tot nu toe laag, al is er wel een toename van grotere bedrijven die personeel moeten ontslaan.

    Dat laatste is terug te vinden in de ontwikkeling van de werk- . loosheidcijfers, zoals die bij het UWV zijn te vinden. Waarbij er per gemeente fikse verschillen zijn. De toename van de werklozen in Nederland is van oktober 2011 tot oktober 2012 11,4%. In Noord-Holland is dat 5,2%.

    Incassoklanten 

    Schagen en Zijpe blijven met een stijging van respectievelijk acht en zeven procent ruim onder de landelijke tendens. Maar in Harenkarspel, met een plus van niet minder dan veertig procent, en in Hollands Kroon (+ 23%) is de trend veel stormachtiger, al blijft het aantal niet-actieven in relatie tot de totale beroepsbevolking in onze regio relatief nog altijd laag.

    Bij Wooncompagnie, de grootste speler op de regionale woningmarkt, merken ze nog niets van een verslechterend betalingsgedrag. Het aantal incassoklanten steeg weliswaar van 145 naar 152, maar daar staat een daling van de huisuitzettingen van een naar zes tegenover.

    NHD

    0 reacties :

    Een reactie posten