Wellicht vuil slootslib onder Lantrnanstraat in Waarland

Datum:
  • dinsdag 30 oktober 2012
  • in
  • Categorie: , , ,

  • WAARLAND

    Over een week of zes wordt de uitslag verwacht. Dan weet Waarland of de huizen aan de Lantmanstraat en omge­ving begin jaren negentig zijn gebouwd op vervuild slib uit slo­ten rondom het dorp.
    DOOR HARMKE SNIJDEWIND

    Het is een ingeving van enkele dorpelingen en houdt verband met de zorg over het statistisch wel erg hoge aantal Waarlanders dat lijdt aan tumoren. Dat zijn er in totaal zes, waarvan er een, een goedaardige variant heeft. Al die mensen wonen in de Lantman­straat en omgeving.

    In eerste instantie legden zo­wel de dorpsraad als individuele bewoners een relatie met de UMTS-mast op bedrijventerrein De Wurft.

    Daarom liet de gemeente Ha­renkarspel afgelopen mei de straling daar meten. Tijdens een informatiebijeenkomst voor be­woners werd de uitslag daarvan bekend gemaakt. De geconstateerde straling was dermate laag dat de mast als boosdoener niet serieus te nemen zou zijn. Bo­vendien waren er al een aantal tumoren geconstateerd voordat de mast was neergezet.

    Tijdens die avond kwamen be­woners met de suggestie eens te kijken naar de grond onder de huizen. Wellicht dat die uit ver­vuilde sloten is gebaggerd. De gemeente besloot de bodem te testen en riep de bevolking op verdachte plekken te melden. In totaal twaalf bewoners van de Lantmanstraat en de aangren­zende Doorbraak lieten weten graag monsters te willen laten nemen in hun tuin.

    NHD

    0 reacties :

    Een reactie posten