Mogelijk toch belasting voor seizoenarbeiders OOR MIKE DEUTEKOM

Datum:
  • maandag 29 oktober 2012
  • in
  • Categorie: , , ,

  • ANNA PAULOWNA  
    De gemeente Hollands Kroon gaat in 2013 gelijk toch toeristenbelasting heffen op het huisvesten van sei­zoenarbeiders. De vele buiten­landse werknemers gaan zo mee­betalen aan de voorzieningen in de gemeente.
    29-10-12

    Of de toeristenbelasting daadwerkelijk wordt ingevoerd is af­hankelijk van het project 'Kom­pas', waaraan Hollands Kroon in samenwerking met West-Friese gemeenten deelneemt.

    Bevolkingsregister

    Met dat project wordt beoogd dat de. - vaak langdurig - in Ne­derland verblijvende buitenlandse arbeiders zich inschrijven in het bevolkingsregister. Doen ze dat, dan worden ze geregi­streerd als inwoners en krijgt de gemeente meer rijksgeld (circa 200 euro per persoon) via het ge­meentefonds.

    Tussenbalans

    De gemeenteraad wil nu van wethouder Theo Meskers weten hoe het loopt met Kompas, waar men aan het begin van dit jaar mee is gestart. Als de tussenba­lans tegenvalt dan overweegt de raad in december alsnog toeris­tenbelasting te voeren.
    Een meerderheid van de raad was daar tot nog toe op tegen. De coalitiepartijen CDA, VVD en PvdA wilden eerst Kompas een kans geven en er niet 'tussendoor fietsen' met de invoering van toe­ristenbelasting.

    Een motie van de Christen­Unie, waarin het college ge­vraagd wordt om de modelveror­dening van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) over dit onderwerp over te ne­men, dreigde tijdens de afgelo­pen begrotingsvergadering vol­doende steun te gaan krijgen.

    Op voorspraak van de PvdA brengt Meskers binnenkort ver­slag uit. ChristenUnie, Lada, Se­nioren Hollands Kroon, PartijVrije Liberalen, GroenLinks en Progressief Wieringermeer zijn al voorstander van de invoering van toeristenbelasting voor sei­zoenarbeiders.

    NHD

    0 reacties :

    Een reactie posten