Miljoenendeal gas- en stroominkoop

Datum:
  • woensdag 10 oktober 2012
  • in
  • Categorie: , ,
  • 10 oktober 2012 - Noordkop  -  HVC maar bijvoorbeeld ook Energiecentrale Noord-Holland lijken vooraanstaande kandidaten. 


    DOOR MARTUN GIJSBERTSEN

     
    HOLLANDS KROON
     
    Hollands Kroon sluit zich aan bij Schagen, Zijpe, Harenkarspel en nog zeven andere gemeenten elders in het land voor inkoop van gas en stroom. Deze energie is bedoeld voor eigen gebruik in gebouwen en straatverlichting.
     
    De vier Noordkopgemeenten doen dit samen met Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Graafstroom, Liesveld, Nieuw-Lekkerland, Urk, plus Smallingerland omdat gezamenlijke inkoop voordeliger is dan individuele.
     
    Nu het bestaande contract met de huidige leverancier HVC (Huisvuilcentrale) in Alkmaar afloopt, worden nieuwe aanbieders gezocht. Die kan rekenen op een driejarig contract met een geschatte waarde van ruim zes miljoen euro. De elf gemeenten gaan uit van een jaarlijks verbruik van naar schatting tussen de 21,8 en 23,6 miljoen kilowattuur aan elektriciteit plus 1,2 tot 1,4 miljoen kubieke meter gas.
     
    „Toen Anna Paulowna, Niedorp, Wieringen en Wieringetmeer nog als afzonderlijke gemeenten bestonden, was de afname nog niet zo groot dat er Europese aanbestedingsregels golden", licht wethouder Theo Meskers desgevraagd toe. „Door het ontstaan van fusiegemeente Hollands Kroon is die situatie veranderd, dus hebben we aansluiting gezocht."
     
    Vergisting
     
    Hollands Kroon, dat zich graag als milieuvriendelijke gemeente afficheert en daarin wil behoren tot de nationale top, heeft als nieuwkomer meteen de rol van trekker op zich genomen.
     
    „Afgesproken is dat in de aanbestedingsprocedure de duurzaamheidfactor het zwaarst meetelt", aldus Meskers. „Dat houdt in dat we bij gelijke prijzen eerder zullen kiezen voor energie opgewekt via zon, wind of biologische vergisting."
     
    HVC maar bijvoorbeeld ook Energiecentrale Noord-Holland lijken vooraanstaande kandidaten. Voor het eind van het jaar zal het nieuwe contract worden vergeven.
     
     
    Bron: NHD

    0 reacties :

    Een reactie posten