Gemeenten willen zelf beslissen over windmolens

Datum:
  • maandag 29 oktober 2012
  • in
  • Categorie: , , , ,

  • HEERHUGOWAARD - „Lokale plannen moeten niet op deze manier de nek om worden gedraaid",` vindt Heerhugowaard.
    DOOR WILLEMIEN SCHENKEVELD

    O
    ok Velsen en Beverwijk verzet:en zich tegen de provinciale ban op nieuwe windmolens. Zaan;tad en Hollands Kroon volgen waarschijnlijk.

    Deze zomer  was Heerhugowaard  net akkoord over de plaatsing van zes nieuwe windmolens, toen de provincie Noord-Hol­and de deur in het slot gooide. Er komt geen windmolen meer bij op land, afgezien van het grote opschalingsplan in de Wiering­ermeer. De turbines veroorzakm te veel landschappelijke schade en maatschappelijk ongenoegen, zo vinden Gedeputeerde  Staten.

    Dat dit tot een zware discussie met lokale bestuurders zal leiden, werd al meteen duidelijk. Zowel Amsterdam als Haarlem­mermeer lieten direct flink van zich horen. Maar ook van elders komen de protesten tegen de be­leidswijziging nu binnen.

    Voor Heerhugowaard zijn de windturbines, gepland in het noordelijke poldergebied, belangrijk om energieneutraliteit te behalen, zoals deze gemeente in 2030 wil hebben bereikt. Daar lijkt nu een streep door te wor­den gezet. Dat deugt niet, vindt Heerhugowaard. „Lokale plan­nen die al waren opgestart, moe­ten kunnen worden afgerond", zegt een woordvoerster. „Het is niet 100 procent zeker dat de tur­bines er komen. Maar we willen wel graag de vrijheid om een be­sluit te nemen.

    Ook in de IJmond zijn ge­meentebesturen ongelukkig. Velsen ziet wel degelijk ruimte voor nog een stel grote windmolens. Ook Beverwijk heeft van zich laten horen. De gemeente wil op kleine schaal windmolens bij bedrijven en particulieren toestaan. Landschappelijk kan dat best, schrijft de gemeente. „De windmolens worden in deze regio beschouwd als landmarks aan een horizon vol hoogovens, schoorstenen, fabriekshallen, schepen en kranen."

    Zaanstad, dat langs het Noordzeekanaal ruimte ziet voor windmolens, moet nog een reactie geven. Dat geldt ook voor Hollands Kroon. Deze gemeente krijgt enerzijds volop medewer­king bij de uitwerking van het Windplan Wieringermeer. Am de andere kant is er een opscha­lingsplan in de Groetpolder, dat opeens noodgedwongen 'on hold' staat. Medemblik en Drechterland, die zich eerder hebben verzet tegen de windpar­ken, zijn juist tevreden.

    0 reacties :

    Een reactie posten