Rap 60 mille na ’ja’ Hooijmaijers

Datum:
  • zaterdag 13 oktober 2012
  • in
  • Categorie: , , ,
  • Provincie NH  -  Oud-gedeputeerde kreeg smeergeld voor ontwikkelen van regionaal bedrijventerrein Distriport. 

    DOOR ED DEKKER
    Als gedeputeerde zette Ton Hooijmaijers op 20 juni 2007 in Middenbeemster zijn handtekening onder een geheime afspraak met de twee projectontwikkelaars Zeeman en De Peyler van bedrijventerrein Distriport te Berkhout. Snel volgde er geld: bijna €60.000.
    Binnen een maand, 0p15 juli, incasseerde de VVD’er € 59.500 van ’t Ganzenveld Vastgoed te Bergen aan Zee. Deze BV van W. Giltjes werkte als stroman van de twee Hoornse ontwikkelaars.
    De gift wordt genoemd in de dagvaarding van het Openbaar Ministerie. De 51-jarige Hooijmaijers wordt verdacht van het aannemen van smeergeld, valsheld in geschrifte en witwassen. Donderdag 18 oktober komt hij voor de rechter in Haarlem.
    Volgens het OM heeft Hooijmaijers als gedeputeerde voor bijna 1,6 miljoen euro gefraudeerd bij overeenkomsten met bedrijven in de bouw- en onroerendgoedwereld. Hij was een spin in het bestuurlijk web in Noord-Holland, totdat hij in 2009 aftrad. Hooijmaijers echtgenote J.P. (42) en de Amsterdamse makelaar A. van de K. (66) zijn medeverdachten.
    Bij de ontwikkeling van het omstreden West-Friese bedrijventerrein Distriport was Hooijmaijers nauw betrokken. De actiegroep Berkhout is Boos, fel tegenstander van het project, plaatste al
    jaren vraagtekens over de gang van zaken.
    De bedrijventerrem wordt vier keer genoemd in de tenlastelegging aan de drie verdachten. Telkens gaat het om hetzelfde bedrag, de € 59.5000. Hooijmaijers regelde met makelaar A. van de K. dat er geen haan naar zou kraaien. De makelaar stuurde op 12 september 2007
    ’t Ganzenveld Vastgoed een rekening van € 59.500. Als ’provisie voor het regelen van de financiering van de gronden Jaagweg 1 te Koggenland’.
    MOVE Consultants
    Hooijmaijers vrouw was ook hierbij direct betrokken, aldus het OM. Op hun privéadres in Amsterdam is haar bedrijfje MOVE Consultants gevestigd. MOVE zou een voorname rol spelen in een groot aantal duistere praktijken van Hooijmaijers.
    De naam van ’t Ganzenveld staat op een concept-overeenkomst van 14 mei wog over de aankoop van 17 hectare grond voor Distriport. Deze aankoop voor € 4,6 miljoen is niet doorgegaan. Uit de dagvaarding wordt niet duidelijk of ’t Ganzenveld de € 59.5000 uit eigen zak betaalde.
    De gift heeft Zeeman en De Peyler niet geholpen. Zij kregen knetterende ruzie met de provincie over het nakomen van een financiële overeenkomst over Distriport. De rechtbank Haarlem gaf de provincie gelijk. Het is nog steeds wachten op hoe verder met het project.
    Hooijmaijers kreeg forse bedragen als steekpenningen om ’besluitvormingsprocessen te beinvloeden’ en om een ’betere positie te bewerkstelligen’ voor plannenmakers. Ook de Biesterbos Groep te Limmen wordt genoemd. Deze heeft volgens het OM ’een gift’ betaald van
    € 4165, op 7 maart 2007. Biesterbos ontwikkelt het project Amsterdam Waterfront langs het IJ.
    _______________________________________________________ 
    Dagvaarding 38 pagina’s
    Hooijmaijers wordt verdacht van tientallen fraudegevallen. Zestien pagina’s telt zijn dagvaarding, evenals die tegen zijn echtgenote. De derde verdachte, makelaar A. van der K., komt er af met zes pagina’s. Volgens het OM ging Hooijmaijers vooral in de fout met projecten bij Amstelveen (Bovenkerkerpolder, Lutkemeerpolder). De rechtbank Haarlem schuift op 18 oktober de inhoudelijke behandeling waarschijnlijk door naar 2013. De verdachten willen meer tijd voor onderzoek.
    Bron: NHD

    1 reacties :

    Een inwoner zei

    Hooijmaijers kan dit allemaal nooit gedaan hebben zonder medeweten van andere politici of ambtenaren of het moeten zulke onnozelaars zijn dat het een schande is dat ze uberhaupt nog (bestuurlijke)functies binnen de provincie bekleden.

    Het wordt tijd dat de bezem eens door ambtelijk en bestuurlijk Nederland gaat want zoals het er nu voor staat is Nederland niet veel beter als welk corrupt Zuid Amerikaans land dan ook, alleen wordt het hier een stuk slimmer gespeeld.

    Een reactie posten