19 september 2012
Wieringermeer - Nodig zijn 50.000 bezoekers en dan nog kost exploitatie in de Wieringermeer jaarlijks 500.000 euro.
DOOR ED DEKKER
SLOOTDORP
Het Joods Werkdorp in de Wieringermeer als centrum voor geschiedenis, kunst en ontmoeting lijkt financieel onhaalbaar. De exploitatie kost zo’n 500.000 euro per jaar, exclusief hypotheek of huur van het historische complex. Dan moeten er jaarlijks 50.000 bezoekers komen.
Zonder overheidsgeld kan de 88-jarige kunstverzamelaar Wim van Schaik uit het Utrechtse Groenekan zijn veelbesproken plan sowieso vergeten.
Dat blijkt uit een rapport van Hylkema Consultants. Dit Utrechtse bureau berekent de aankoop, verbouw en inrichting van het rijksmonument in Slootdorp op ruim 2 miljoen euro. Dit is ongeveer een miljoen lager dan eerdere schattingen.
De kans op subsidie van provincie en Rijk noemt Hylkema ’heel klein’, in deze tijden van krapte. Van Hollands Kroon komt geen cent, dat is zeker. Deze gemeente snijdt al stevig in cultuur.
Wim van Schaik geeft het niet op. Over de sombere conclusies van de onderzoekers zegt hij: "Toch ben ik niet pessimistisch." Hij heeft nog tot begin volgend jaar de tijd om de financiën rond te krijgen.
De Bergense vastgoedondernemer Joep Karel zegt zich daarna open te stellen voor andere kopers of huurders.
Karel werd drie jaar geleden eigenaar. Sinds 2001 staat het complex leeg.
Stichting Aankoop en Exploitatie van het Joods Werkdorp hield er vorig jaar een expositie. De vier weekeinden trokken bijna 4000 bezoekers. Van Schalk toonde toen een deel van zijn collectie. Hij bezit meer dan 500 kunstwerken, waarvan meer dan honderd olieverfschilderijen van Dirk Breed (1920-2004) uit Kolhorn.
Zijn complete verzarneling kunst wil Van Schaik onderbrengen in het Joods Werkdorp. Hij en zijn echtgenote Hella Colijn (73) vormen de Stichting Aankoop en Exploitatie. Zij hopen nu vooral op forse bijdragen van fondsen en bedrijven. Als voorbeeld, noemt Van Schaik Nuon. „Door vele bezwaren tegen windmolens is imagoverbetering belangrijk voor ze. Wij hopen op gratis energielevering."
De exploitatieopzet drijft op veel vrijwilligers. Entreekaarten 9,50 euro moeten de meeste inkomsten opleveren. Van Schaik vindt 50.000 bezoekers ’laag ingeschat’. „Ik ga, zeker op termijn, uit van 70.000 mensen per jaar. Juist door de combinatie van museum voor hedendaagse kunst en herinneringscentrum. Zo’n multifunctionele opzet vind je nergens."
In het werkdorp werden joodse vluchtelingen tussen 1934 en 1941 omgeschoold tot agrariër, bouwvakker, naaister of ambachtsman om elders een nieuw bestaan op te bouwen. Het complex diende daarna jarenlang als agrarisch opleidingsinstituut. Van 1990 tot 2001 zat er een galerie.
In 2002 werd het monument.
Stichting Museum Kolhorn hoopt al het werk van Dirk Breed in Kolhorn onder te brengen. „Dat blijft ons streven", aldus voorzitter Wil Schagen.
NHD
0 reacties :
Een reactie posten