Geen uitspraak door partijen over windenergie in het landelijk debat

Datum:
  • dinsdag 11 september 2012
  • in
  • Categorie:
  • 11 september 2012 -

    Persbericht Nederland

     Den Haag  -  Wij doen een beroep op de media om het onderwerp windenergie op land tijdens deze verkiezingsstrijd op de agenda te zetten 

     september 2012
     
    De nieuwe beweging ADIN (Alternatieve Duurzaamheids Initiatieven Nederland) ziet met het thema windenergie dat de politiek de duurzaamheidsdiscussie niet op de juiste gronden en te beperkt voert. ADIN vraagt zich af waar deze verbindende discussie in de politiek blijft in tijden van de verkiezingsstrijd.
     
    De verkiezingsprogramma’s
     
    In de 21 verkiezingsprogramma’s blijkt relatief weinig aandacht te worden besteed aan duurzame energie en wordt windenergie bijna geheel niet genoemd. Dit terwijl windenergie de enige energievorm is waar de Nederlandse regering zich op focust om doelstellingen op het gebied van duurzame energie te halen. Door de toenemende weerstand tegen windenergie lijken veel partijen dit onderwerp in hun verkiezingsprogramma te hebben vermeden. ADIN vermoedt dat dit is, om zo geen electorale schade op te lopen. ADIN merkt op, dat tijdens lokale debatten in de gebieden waarin dit speelt, vooral populistische geluiden te horen zijn. Afhankelijk van de organiserende partij en het publiek wordt het verhaal aangepast en een andere invalshoek gekozen. Er wordt vooral vermeden dat de partij er later op kan worden aangesproken.
    ADIN concludeert dat dit komt door een gebrek aan een verbindende visie op duurzame energie waar heel Nederland achter kan staan.
     
    Wel of geen windenergie op land of zee – de discussie meer dan waard
     
    Omdat de impact voor het landschap en de leef- en woonomgeving, zowel sociaal als economisch, enorm groot is, is windenergie geen onderwerp om zomaar weg te stoppen. Er is veel ontwikkeling op dit gebied: naar aanleiding van onderzoeksresultaten wordt momenteel de wet en regelgeving in zowel Denemarken als België aangepast, en wordt binnen het Australisch parlement de discussie gevoerd over de gezondheidsrisico’s. Ook is recentelijk een rapport verschenen van Cees Le Pair, op basis waarvan de VVD heeft aangekondigd om Kamervragen te zullen gaan stellen, omdat er met industriële windenergie uiteindelijk bijna geen fossiele brandstoffen en dus CO2 lijkt te worden bespaard. De resultaten van het onderzoek van Le Pair worden bevestigd door deze week gepubliceerde meetgegevens van de staat Victoria in Australië.
     
    Dat duurzaamheid en de huidige éénzijdig opgelegde implementatie van windenergie leeft onder burgers, blijkt wel uit de aanbieding van een petitie op 15 mei 2012 aan de Tweede Kamer, de brandbrief die kort geleden, ondertekend door 85 organisatie, vanuit het NKPW (Nationaal Kritisch Platform Windenergie) is gestuurd, de introductie van de website http://www.windmolenklachten.nl  en de gang die meer dan 100 Houtenaren afgelopen mei maakten naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Verspilde energie die volgens ADIN moet gaan zitten in het samen oppakken van Duurzaam Nederland.
     
    Doelstelling duurzame energie kan ook zonder windenergie op land
     
    Het is volgens ADIN niet teveel gevraagd om de schade voor bewoners zoveel mogelijk te beperken en een maximale (politieke) inspanning te vragen, om te zoeken naar de beste oplossing. ADIN is van mening dat elk gebied in Nederland de 14% duurzaamheidsdoelstelling kan halen, zelfs wel 20%, ook zonder aantasting van de woon- en leefomgeving door industriële windmolens nabij woningen. Dat zou volgens ADIN de opdracht moeten zijn: meer dan 14% duurzaam opgewekte energie, binnen een duurzame leefomgeving. De huidige aanpak in Nederland levert alleen maar verliezers op en een desastreuse vernieling van het mooie Nederlandse landschap en het woongenot van velen.
     
    Ongeveer 20% van de mensen in Nederland krijgt direct te maken met de plaatsing van industriële windmolens in hun directe omgeving en uiteindelijk groeit dat naar 50%. De laatste maanden doet dit met name veel stof opwaaien, met name omdat hiermee aantoonbaar inbreuk gemaakt wordt op de duurzaamheid van de leefomgeving, welke veel meer gebaat is bij bijvoorbeeld zonne-energie of een warmtekrachtinstallatie.
     
    Over deze problematiek en de mogelijke alternatieven is door Tegenwind Veenkoloniën een manuscript gemaakt. Dit geeft inzicht in de problemen rond het toepassen van windenergie, de randvoorwaarden waar rekening mee gehouden zou moeten worden en wat er voor eventuele alternatieven zijn. Deze alternatieven zijn maar het topje van de ijsberg van mogelijkheden die er zijn.
     
    Wij doen een beroep op de media om het onderwerp windenergie op land tijdens deze verkiezingsstrijd op de agenda te zetten. Een transparant en eerlijk debat. Daar hebben alle Nederlanders recht op!
     
    ADIN, Alternatieve Duurzaamheids Initiatieven Nederland, heeft een nieuwe beweging opgezet die de elementen Planet, People en Prosperity met elkaar verbindt. In het initiatief verenigen zich belangengroepen, producenten en leveranciers van duurzame energie. Nederland moet volgens ADIN samen duurzaamheid aanpakken en er als één land achter gaan staan, dat kan alleen als we samen de voorwaarden bepalen.
     
    Volgens ADIN ontbreekt het aan een maatschappelijk gedragen visie en de daarbij behorende randvoorwaarden en dat is reden voor ADIN om de verbinding tussen partijen te gaan zoeken. Bedoeling is, om producenten, energieleveranciers, politiek en burgers in één initiatief te verbinden, om samen de weg uit te stippelen naar een duurzaam Nederland.
     
    ADIN is een organisatie in oprichting. Het initiatief hiervoor komt van de gezamelijke belangengroepen van bewoners die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, maar zich nu genoodzaakt zien om te strijden tegen (geplande) windturbineparken rond woningen en tegen gerealiseerde turbines, overlast en probleemgevallen. Zij willen middels ADIN de strijd in positieve zin ombuigen naar een gedragen, duurzaam Nederland.
     
    ADIN merkt op, dat burgers in toenemende mate in verzet komen tegen de wijze waarop de opwekking van duurzame energie nu uitgerold wordt. Zij vindt dat ook logisch, omdat steeds meer informatie beschikbaar komt waaruit blijkt dat de nodige vraagtekens moeten worden geplaatst bij het nut, de noodzaak en de randvoorwaarden.
     
    ADIN neemt daarom als uitgangspunt de burger en zijn duurzame leefomgeving. Elke vorm van energieopwekking kent een eigen verhouding tot deze omgeving. Op basis van die verhouding zijn zonne-energie en warmtekrachtinstallaties dichtbij de leefomgeving te gebruiken, en op korte tot middellange afstand van de menselijke omgeving zijn watercentrales een mogelijke oplossing. Op grotere afstanden passen biogasinstallaties en daarachter bijvoorbeeld thoriumreactoren.
     
    Er is de afgelopen jaren veel kennis en inzicht verkregen over hoe het niet moet, maar ook hoe het wel zou kunnen. Er zijn betere, meer duurzame methoden om Nederland duurzaam en bestendig te maken. Het kan beter, maar het moet anders!
     
    Namens ADIN (Alternatieve Duurzaamheids Initiatieven Nederland) http://adin.nu
     
    Rob Rietveld
    Email: info@adin.nu
    Greveling 8
    9654 PT Annerveenschekanaal
    Mob: 06-46375095
     
    Henno Dasselaar
     06-53324068

     

    0 reacties :

    Een reactie posten