’Verdwijnen strekdam Petten ramp’

Datum:
  • dinsdag 28 augustus 2012
  • in
  • Categorie: ,
  • 28 augustus 2012 - Noordkop  -  Er zijn natuurlijk ook een vele andere mogelijkheden om de kust te versterken. Zonder het ecosysteem naar de knoppen te brengen. 

    DOOR LISET VAN RAVENZWAAIJ
     
    PETTEN
     
    De kustversterking tussen Camperduin en Petten is een ecologische ramp, stelt Arnold Gronert uit Petten, die aangespoelde dieren langs de kust registreert. „Het doodt al het leven op en om de strekdammen."
     
    En juist dat leven daar is zo bijzonder. Het ecosysteem is uniek, herbergt vele zeedieren die op hun beurt weer een belangrijke voedselbron vormen voor allerlei vogels. Als de zandige kustversterking doorgaat, verdwijnen de strekdammen onder een laag van drie meter zand. Weg ecosysteem.
     
    Mosselkweker
     
    Waarom de uitvoerders, het hoogheemraadschap en Rijkswaterstaat, zich niet druk maken over het verdwijnen van de strekdammen, begrijpt Gronert niet. „Terwijl ze in 1996, toen een Zeeuwse mosselkweker op deze strekdamrnen mossels wilde kweken en ze hem de deur wezen, nog spraken van een uniek ecosysteem dat niet mag verdwijnen."
     
    Nu staat veiligheid voorop en stelt het hoogheemraadschap dat deze vorm van kustversterking noodzakelijk is om de veiligheid te garanderen. Als alternatief wil het hoogheemraadschap Noord-Hollands Noorderkwartier nu ten noorden van Callantsoog en op de Waddenzee de verloren natuur compenseren.
     
    ’Veiligheid’
     
    Een doekje voor het bloeden, vindt Gronert. „Er gaat zo een groot natuurgebied verloren; wat ze ervoor terug geeft, stelt niets voor. Langs de dijk alleen al zijn er 39 strekdammen van per stuk zo’n 75 meter lang. Daarnaast schermen ze met het woord ’veiligheid’ om hun plannen door te drukken. Want er zijn natuurlijk ook een vele andere mogelijkheden om de kust te versterken. Zonder het ecosysteem naar de knoppen te brengen."
     
     
    Bron: NHD









    0 reacties :

    Een reactie posten