17 augustus 2012 - Alkmaar - HVC is een afval- en energienutsbedrijf van zo’n zestig aandeelhoudende gemeenten en waterschappen uit Noord-Holland.
Afvalverwerker HVC - waarvan ook Reinunie deel uitmaakt - schrapt honderd voltijds arbeidsplaatsen. Dat is tien procent van het aantal fte’s bij HVC.
HVC is een afval- en energienutsbedrijf van zo’n zestig aandeelhoudende gemeenten en waterschappen uit Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland en Friesland. Er werken 1100 personen. De ombuigingsoperatie wordt momenteel uitgewerkt. Niet bekend is bij welke bedrijfsonderdelen de klappen vallen.
,,Alle business units moeten plannen maken hoe meer inkomsten te genereren en kosten te besparen’’, aldus een woordvoerster van de afvalverwerker. HVC probeert zoveel mogelijk op te vangen via natuurlijk verloop, maar sluit gedwongen ontslagen niet uit. Er wordt gewerkt aan een sociaal plan. Eind van het jaar wordt meer duidelijkheid verwacht.
HVC leed in 2011 een verlies van ruim 11 miljoen euro. Deels door een andere manier van afschrijven, waardoor de afschrijvingen hoger uitvielen dan voorzien. Daarnaast, zegt de HVC-woordvoerster, voelt het bedrijf de gevolgen van de economische recessie. ,,Omdat er minder gebouwd en gesloopt wordt, is er minder afval. Mensen houden hun spullen langer in bezit. Omdat ze minder weggooien, daalt het aanbod van huisraad.
Daarnaast gaan de ontwikkelingen in het recyclen sneller dan we hadden gedacht, bijvoorbeeld met plastic. Op zich is dat trouwens positief, we doen er zelf driftig aan mee.’’ Bij sommige deelnemende gemeenten bestaat de vrees dat HVC de tarieven zal verhogen om de tekorten te dekken. ,,Ten opzichte van andere huisvuilverwerkers zijn de tarieven bij ons heel erg laag. De tarieven zullen worden bevroren op het niveau van 2012 aangevuld met een kleine inflatiecorrectie’’, aldus de woordvoerster.
HVC sluit niet uit dat de bezuinigingen gevolgen hebben voor de voorgenomen bouw van een prestigieuze demo-installatie voor de vergassing van biomassa. Met deze techniek kan hout- en snoeiafval worden omgezet in gas. Het betreft een investering van tientallen miljoenen euro’s samen met energiebedrijven Gasunie en Taqa. ,,Alle projecten worden opnieuw bekeken. We kijken kritisch naar alles wat we doen.’’
Koen van Eijk
0 reacties :
Een reactie posten