DOOR KEES VAN DER MALEN
HAARLEM
De overheid is geen ondernemer. En de overheid moet ook niet als marktpartij willen optreden. „Als ze die rol wel op zich neemt, gaat het bijna altijd mis."
Johan Kardol is zeer beslist. De vraag aan het Noord-Hollandse Statenlid van de ChristenUnie/ SGP was wat de provincie Noord-Holland kan leren van het mislukken van het ambitieuze project ’Wieringerrandmeer’. Kardol: „Een overheid is er om regels op te stellen en te bewaken, niet om te ondernemen. Ik zeg: ’Overheid hou je bij die hoofdtaak’."
Vandaag spreken Provinciale Staten over het hoofdpijndossier ’Wieringerrandmeer’ in combinatie met voorstellen om meer greep te krijgen op grote projecten.
Het ’Wieringerrandmeer’ staat symbool voor een grootschalige wijze van zakendoen, waarmee de provincie Noord-Holland weinig succesvol was. Het project moest de regionale economie in de kop van Noord-Holland versterken met recreatieve en andere bedrijvigheld via de aanleg van een kunstmatig meer. Het plan kostte de provincie veel geld (circa 30 miljoen) en leidde ook tot veel kritiek.
De Randstedelijke Rekenkamer stelde begin dit jaar vast dat de provincie te veel risico’s had genomen en signaleerde dat de abrupte beëindiging van het project in 2010 Noord-Holland onnodig veel geld had gekost. Bovendien bleek het financiële toezicht niet deugdelijk en schoot de informatie aan Provinciale Staten te kort.
De fractie van de ChristenUnie/SGP was van meet af aan tegen het project, want te grootschalig, te ambitieus en ook niet het antwoord op de economische problemen van de regio. Kardol: „Ik had liever gezien dat Gedeputeerde Staten anders waren omgesprongen met dit onderwerp. GS hebben gezegd dat het zo niet meer moet. Wat ik mis, is de erkenning dat er fouten zijn gemaakt. Er is nooit zonde beleden Dat vind ik wel jammer."
Kardol beoordeelt het ’Wierringerrandmeeer’ als een schoolvoorbeeld van een overheid die de economie wil sturen. „In werkelijkheid is de economie altijd leidend. De economie trekt mensen in Noord-Holland naar de omgeving van Amsterdam. Je kunt wel zeggen: ’Kom naar Wieringen’, maar zo werkt het niet. In dat opzicht was het ook een erg onrealistisch plan."
Kardol is geschrokken van de informatie dat de provincie bij bet project veel meer risico heeft genomen dan Provinciale Staten wist. Bij het aangaan van de samenwerking met aannemerscombinatie van Boskalis en VolkerWessels was de risicoverdeling 50/50. Uiteindelijk lag het risico voor 100 procent bij de provincie, signaleert de Rekenkamer.
Kardol: „Die verschuiving heeft zich in stilte voltrokken. Daar zijn de Statennooit deugdelijk over geïnformeerd. Daar ben ik wel van geschrokken."
Kardol is kritisch over de public-private partnershipconstructie met marktpartijen. ’De aannemers de lusten, de provincie de de lasten’, zo oordeelt hij.
____________________________________________________
Scherpere controle op projecten
De provincie gaat grote projecten in Noord-Holland strakker begeleiden. Het toezicht op de kosten wordt scherper en de informatie aan Provinciale Staten wordt beter.
Gedeputeerde. Staten volgen hier adviezen van de Randstedelijke Rekenkamer. De adviezen kunnen rekenen op brede steun in Provinciale Staten.
GS leggen de grens voor grote projecten bij een investering van 100 miljoen euro. Projecten waar het verscherpte toezicht al geldt zijn de verbouwing van het provinciehuis in Haarlem en de omlegging van de N201i, de provinciale weg tussen Zandvoort en Hilversum, die een tunnel krijgt onder de Haarlemmertrekvaart en noordelijk van Aalsmeer en Uithoorn een ander trace volgt.
0 reacties :
Een reactie posten