­

Pleidooi voor goed onderzoek naar gif

Datum:
  • zaterdag 28 april 2012
  • in
  • Categorie: , , , ,
  • Noordkop  -  Uit cijfers van het Hoogheemraadschap en van de Bestrijdingsmiddelenatlas blijkt dat het oppervlaktewater in Noord-Holland net als in de kop van Zuid-Holland te veel imidacloprid bevat.



    DOOR JAN PETER VERSTEEGE
    HEERHUGOWAARD
    De invloed van landbouwgif imidacloprid op de gezondheid van mens en dier in Noord-Holland moet terdege worden onderzocht. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier moet daar bij het rijk op aandringen. We willen niet dat, het rijk net als bij de Q-koorts jaren te laat maatregelen nemen, zegt fractievoorzitter Lydia Snuif-Verwey van Water Natuurlijk, grootste partij in het algemeen bestuur.
    Water Natuurlijk volgt de landelijke discussie over de vermeende giftigheid van het landbouwgif ,op de voet. Juist omdat internationaal steeds meer onderzoeken bevestigen dat er een relatie is met de grote sterfte onder de bijenvolken - in Nederland jaarlijks rond de 25 procent - mag de overheid niet aarzelen maatregelen te nemen, zegt Snuif-Verwey. Harvard-onderzoekers meldden enkele weken geleden nog ’overtuigend, bewijs’ te hebben gevonden. In hun onderzoek stierven binnen 23 weken met wisselende lage gifconcentraties uiteindelijk 94 procent van de bijen.
    Daarnaast heeft Water Natuurlijk gelezen over vermeende invloeden van het gif op de mens. Onderzoekers zeggen dat door zaadcoating imidacloprid ook in de voedselketen van de mens terechtkomt via groente, fruit en aardappelen. Japans onderzoek op ratten heeft aangetoond dat de ontwikkeling van jonge hersencellen nadelig kan worden beïinvloed met minimale doses. Omdat de mens volgens wetenschappers dagelijks ergens tussen de een en twee milligram binnenkrijgt, wil Water Natuurlijk graag weten of de volksgezondheid in het geding is.
    Landbouwstaatssecretaris Henk Bleker heeft vorig jaar de Gezondheidsraad gevraagd hem te adviseren over een onderzoek onder omwonenden in land- en tuinbouwgebieden. Dit onderzoek zou vooral plaats moeten vinden in gebieden met intensieve land- en tuinbouw, waar het gif kwistig wordt gebruikt. Vorig jaar leek het erop dat het advies dit voorjaar klaar zou zijn. Lidya Snuif heeft echter al opgevangen dat het advies nog wel eens tot het najaar op zich zou kunnen laten wachten.
    Uit cijfers van het Hoogheemraadschap en van de Bestrijdingsmiddelenatlas blijkt dat het oppervlaktewater in Noord-Holland net als in de kop van Zuid-Holland te veel imidacloprid bevat. Snuif-Verwey vindt de berichten in de media over de schadelijkheid van het gif dermate ’alarmerend’ dat ze haar bestuur vraagt onder meer via de Unie van Waterschappen bij het rijk aan te dringen op zo breed mogelijk onderzoek.
    Bron: NHD

    0 reacties :

    Een reactie posten

     
    Buy Me A Coffee
    Trakteer de vrijwilligers van Stichting JAS eens op een kopje koffie!