Museumplan vergt 3,2 miljoen

Datum:
  • maandag 5 maart 2012
  • in
  • Categorie:
  • 5 maart 2012 - Noordkop  -  Voormalig Joods werkdorp als kunst- en herinneringscentrum 


    DOOR LEO BLANK

     
    SLOOTDORP
     
    Aankoop, verbouwing en inrichting van het voormalig Joods werkdorp in de Wieringermeer tot kunstmuseum en herinneringscentrum vergen een investering van ruim 3,2 miljoen euro.
     
    Dat heeft architectenbureau Prins Projecten uit Amsterdam berekend. Initiatiefnemer en kunstverzamelaar Wim van Schaik (87) denkt dat zijn plan met een geschat aantal van 40.000 bezoekers per jaar financieel haalbaar is.
     
    De tijdelijke openstelling dit najaar trok ruim 3.000 belangstellenden naar het rijksmonumenten aan de Nieuwesluizerweg in Slootdorp.
     
    Van Schaik denkt op basis van die toeloop en dankzij de op gang gekomen samenwerking met het Joods Historisch Museum en Herinneringskamp Westerbork voldoende bezoekers te trekken voor een sluitende exploitatie.
     
    Concentratiekampen
     
    Tussen 1937 en 1941 volgden 750 Joodse jongeren in de Wieringermeer een opleiding. Ze waren gevlucht voor het opkomend nationaalsocialisrne en voorbestemd mee te helpen aan de Joodse staat Palestina. Tijdens een razzia in 1941 werd een groot aantal van hen opgepakt en afgevoerd naar concentratiekampen.
     
    Of het museumplan haalbaar is, moet blijken uit onderzoek door Hylkema Consultants uit Utrecht. Provincie, rijk en Hollands Kroon hebben hiervoor 25.000 euro op tafel gelegd. Van Schalk hoopt voor de zomer definitieve resultaten te kunnn presenteren. Daarna kan hij sponsors benaderen en fondsen aanboren. Het gebouw is eigendom van projectontwikkelaar Karel Vastgoed uit Hoorn.
     
    De initiatiefnemer heeft met museum Vreeburg in Schagen afspraken gemaakt over gebruik van de zolder als depot voor zijn expositieruimte en herinneringscentrum.
     
    Drooglegging
     
    Ook heeft hij een gesprek gehad met wethouder Theo Meskers. Daarin is geopperd in het oude gemeentehuis in Wieringerwerf een perrnanente tentoonstelling onder te brengen over de drooglegging van de Wieringermeer en inpoldering van Zijpe, Wieringerwaard en Anna Paulowna.
     
    _____________________________________________________________________
     
     
    Vergadering GS op locatie
     
    Gedeputeerde Staten (GS) vergaderen morgenochtend in het voormalig Joods werkdorp.
    ’s Middags is er een bijeenkomst met bestuurders en instanties uit de Noordkop. Ook wordt gediscussieerd over civiel medegebruik van de Helderse marinehaven.
     
    In de hal staan beschilderde beelden van papier van kunstenaar Peter Bes uit Anna Paulowna. Ook is er van 7 tot en met 11 maart (14-17 uur) een gratis expositie textiele werkvormen van Vrouwen van Nu in Wieringermeer.
     
     
    Bron: NHD





    0 reacties :

    Een reactie posten