Dierenarts (praktijken)

Datum:
  • maandag 5 maart 2012
  • in
  • Categorie: ,
  • 5 maart 2012 - Provincie NH  -  Ervaringen met dierenartspraktijken. 

      Stichting JAS wil met plaatsing van onderstaande brief aan de behandelaars van een   huisdier u er kennis van laten nemen, wat er allemaal kan gebeuren met uw huisdier.
    _______________________________________________________________
              Aan de dierenartsen van VCHN (Noordkop), Medisch Centrum voor
              Dieren   (Amsterdam) en ’T Ossehoofd (Heerhugowaard).
     Graag willen we u, als voormalig behandelend dierenartsen van onze (inmiddels geen pup meer) hond laten weten dat het iets beter gaat met Storm. Gezien de grote hoeveelheden medicijnen die Storm vanaf het eerste bezoek aan VCNH toegediend heeft gekregen zal het nog geruime tijd kunnen duren voordat hij weer normaal kan functioneren maar er zit gelukkig een opgaande lijn in.  
    Mede dankzij de prima adviezen van Prins diervoeders, dierenspeciaalzaak ’t Warme Nest te Hypolitushoef en niet te vergeten Orthomoleculaire dierenarts van Gijtenbeek (Heilo), kunnen we nu nog van Storm genieten.  
    Enkele (lang niet alle) negatieve zaken wil ik nog wel even benoemen, allereerst de “behandeling” van dhr. Dijkhuizen en collega’s bij VCHN:  
    Wat ons steeds heeft bevreemd is het late tijdstip van onderzoek (laten)doen naar Giardia. Op 3 november 2010 is pas gebleken, na laboratorium onderzoek, dat Storm besmet was met Giardia, dus ruim 8 maanden na de eerste verschijnselen. De eerst klachten dateren van 26-02 2010, Storm was toen ongeveer 12 weken oud.  
    Medische artikelen over maag en darmstoringen geven aan dat het raadzaam is zo snel mogelijk te controleren op Giardia. Zowel bij honden, katten en ook bij kinderen in kinderdagverblijven is het tegenwoordig een veel voorkomende parasiet die na ontdekking behandeld dient te worden met Metrazol en/of Panacur. Metrazol geeft 90% kans op succes, dus we kunnen stellen dat in 10% van de gevallen het middel niet werkt. Om dan de kuur met Metrazol keer op keer te herhalen, zoals in Storm’s geval is gebeurd, is totaal onbegrijpelijk en natuurlijk zinloos. (zie medische dossiers) 20-11-2010, weer/nog stinkende diarree. Hier uit blijkt dat de Metrazol niet is aangeslagen, wij hebben en hadden al verschillende keren gewezen op de betrouwbare snap-test en het middel Panacur. Volgens dhr. Dijkhuizen was de snap-test niet nauwkeurig en Metrazol (ruim 5 x zo duur)zou een beter resultaat geven als de Panacur. Dat een stam Giardia resistent kan zijn voor Metrazol en niet voor Panacur of omgekeerd is waarschijnlijk niet bekend bij de behandelend artsen.  
    Behandeling bij diarree ten gevolge van Giardia
    Als therapie kan er metronidazol (Metrazol) of Panacur (Panacur) gegeven worden. Er zijn Giardiastammen die niet gevoelig zijn voor metronidazol en wel voor fenbendazol en andersom).  
    Aldus een artikel op internet van een kliniek in Utrecht.
    Op 09-12-2010 door dhr. Dijkhuizen voorgesteld met Panacur te beginnen, maar volgens het medisch dossier was er in geen van de apotheken van VCHN Panacur aanwezig. Panacur was in bestelling. (Bij een internet apotheek voor 17.00 uur bestellen en de Panacur wordt de volgende dag afgeleverd. Merkwaardig dat het een dierenartsenpraktijk niet lukt en dat het weken duurt voordat het in de apotheken voorradig is) Het blijft slecht gaan met Storm ondanks de karrenvracht aan medicijnen incl. de Prednison.  
    Eerst op 17-01-2011 wordt weer gesproken door dhr. Dijkhuizen over Panacur, op 01-02-2011 kan begonnen worden met Panacur!!!!!!(eindelijk voorradig???)  
    EEN OPMERKELIJK MEDICIJN  
    Op 21-01-2011 wordt een medicijn voorgeschreven door dhr. Dijkhuizen vanwege de ernstige diarree dat zeker het vermelden waard is, het betreft het middel Marbocyl. In de bijsluiter staat vermeld: Marbocyl is een antibioticum wat voorgeschreven wordt bij:
    1 luchtweginfecties
    2 Huidinfecties
    3 Urineweg infecties.
    BIJWERKINGEN:
    1 Braken
    2 DIARREE!!!!!!!!
    3 Hyperactief Een antibioticum voorgeschreven voor ernstige diarree met als bijwerking 
       DIARREE?????  
    ORTHOMOLECULAIRE DIERENARTS DHR. VAN GIJTENBEEK.  
    Diezelfde maandag nog op 14-02-2011, na een laatste bezoek aan VCHN, hebben we ten einde raad, omdat het heel slecht ging met Storm, Orthomoleculaire dierenarts dhr. van Gijtenbeek bezocht. Dhr. van Gijtenbeek constateerde dat het heel slecht was met Storm. Mede door een door hem voorgeschreven natuurlijk dieet en natuurlijke geneesmiddelen knapte Storm zienderogen op maar herstel zou in het gunstigste geval nog vele maanden tot wel een jaar kunnen duren, ook al vanwege lekke darmen en een totaal verwoeste darmflora, aldus dhr. van Gijtenbeek. Helaas, na ongeveer 3 maanden ging het verschrikkelijk mis en ondanks de regelmatig, door dhr. van Gijtenbeek uitgevoerde snap-tests, was er geen oorzaak te vinden. Dhr van Gijtenbeek nam geen enkel risico en adviseerde ons het dierenziekenhuis te Amsterdam te bezoeken.  
    MEDISCH CENTRUM VOOR DIEREN TE AMSTERDAM  
    Een vervelende ervaring is het vermelden waard. 
    Na een Endoscopisch onderzoek sloeg de voorgeschreven behandeling ook niet aan. Gezien het feit dat de Metrazol in een veel eerder stadium niet had gewerkt is het niet vreemd dat ook nu de voorgeschreven Metrazol , aangevuld met Prednison, niet werkte. Bestudering van het medisch dossier van VCHN had dat kunnen uitwijzen, helaas is hier waarschijnlijk geen aandacht aan besteed, ondanks dat we het dossier ruimschoots op tijd hebben overhandigd.  
    Omdat het Ziekenhuis na enkele maanden onderzoek was uitbehandeld werd als laatste redmiddel een chemokuur(voor mensen) voorgesteld, het betrof het middel LEUKARAN. We moesten de bijwerkingen van het middel wel goed bestuderen omdat de bijwerkingen o.a. kankerverwekkend konden zijn aldus dhr. Bosje. Na enkele dagen overwogen te hebben of we het middel zouden toedienen hebben we contact gezocht met het dierenziekenhuis om ons akkoord te geven. Er werd ons op vrijdag 26-8-2011 telefonisch medegedeeld door een assistente dat, voordat het recept uitgeschreven kon worden, we onze Storm vanwege de hevige diarree op uitdrogingsverschijnselen moesten laten controleren in Amsterdam. Op zaterdag naar Amsterdam getogen en Storm ter controle aangeboden. Geholpen door een coassistente, die kwam er niet uit, vervolgens een vrouwelijke dierenarts erbij die er ook niet uit kwam(?) en die, naar later bleek, ook nog telefonisch consult gepleegd had met de specialist. Kosten voor al dit fraais incl. “geneesmiddelen” : € 201,66  
    Bij controle door mij van de rekening aan de balie bleek dat er een post van € 53,13 was opgevoerd voor niet bestelde en dus ook niet ontvangen medicijnen. Ik moest zelfs op mijn lege zakken wijzen om de juffrouw er van te overtuigen dat ik de medicijnen niet in mijn zak had. Na mijn reclameren werd die post weer terug betaald. Bleef over het telefonisch consult a € 22,96 excl. btw., consult spoedkliniek a € 76,47 excl. btw ,het uitschrijven van het recept Leukaran a € 10,03 excl. btw. een kaartje Prednison(10 stuks) a € 13,98 excl. en wat receptuurkosten a € 2,91. Totaal € 148,53 incl. btw. We kunnen dus stellen dat de verplichte controle op uitdroging, buiten de medicijnen, € 118,32 incl btw heeft gekost. Ik moest vervolgens zelf maar uitzoeken welke apotheek in Noord-Holland me de Leukaran kon leveren want zo ver ging de “service” van het dierenziekenhuis niet.  
    Nog een kosteloos advies voor dierenarts E. den Hertog:
    Als er een fatsoenlijke doch kritische vraag wordt gesteld over een conclusie in het medisch dossier reageer dan niet met stemverheffing en dreigen dat u het gesprek zult beëindigen want dat duidt op:
    A onfatsoen
    B een slecht geweten.  
    Overigens was Storm niet uitgedroogd, maar dat wisten we vooraf al. 
     ‘T OSSEHOOFD  
    Aangezien de Leukaran na het toedienen, ook na verloop van tijd geen positief resultaat had, hebben we ten einde raad dierenarts van Os uit Heerhugowaard bezocht. In het verleden hadden we goede ervaring met een collega van hem uit die praktijk, dus dat dan maar geprobeerd, dit na eerst de medische dossiers opgestuurd te hebben.  
    Dhr. van Os joeg ons tijdens ons eerste consult meteen al de stuipen op het lijf door te vertellen dat Engels onderzoek heeft uitgewezen dat het bij Duitse Herders kan voorkomen dat er een Gen ontbreekt in het DNA (erfelijk), de gevolgen hiervan zijn dodelijk. Ook twijfelde hij openlijk aan de uitslagen van de door het dierenziekenhuis genomen biopten. (gedaan tijdens de endoscopie)  
    Nog tijdens hetzelfde consult moest Storm weer hoognodig z’n behoefte doen. Buiten gekomen met dhr. van Os in het kielzog, spoot de ontlasting naar buiten. We hadden (achteraf bezien) mogen verwachten dat dhr, van Os meteen dmv. een snap-test zou controleren op Giardia, zeker omdat de ontlasting weer verschrikkelijk stonk. Zoals u wellicht als dierenarts weet is dat een van de kenmerken van een Giardia besmetting.(zie websites hieronder) Niets van dat alles, dus weer enkele injecties toegediend (met Borgal, Buscopan, Zantac), gevolgd door weer een injectie de volgende dag. Ook werden antibiotica pillen voorgeschreven, maar ook nu helaas geen resultaat, wel WEER een herhaling van zetten met dezelfde(?) middelen. Nadat mijn vrouw, ondanks haar afspraak , enkele weken later ruim een uur heeft moeten wachten voordat Storm aan de beurt was in een wachtruimte waar ook een bloeddruppelende loopse Engelse Bull teef, incl de reu, op haar “beurt”(letterlijk en figuurlijk) zaten te wachten kwamen zowel Storm (reutje) als mijn vrouw over hun toeren thuis, mijn vrouw had er helemaal genoeg van. Dus einde bezoeken aan ’t Ossehoofd.  
    Omdat we van de dierenartsen geen oplossing meer konden verwachten hebben we Storm een ontstekingsremmer op natuurlijke basis toegediend en het resultaat mocht er zijn. 
    CONCLUSIE;  
    Naar wat we hebben meegemaakt heeft het ons bevreemd dat er zoveel met “geneesmiddelen” is gewerkt terwijl de oorzaak niet bekend was. Volgens de medische literatuur is Giardia een veel voorkomende, zeer hardnekkige parasiet die goed, maar lastig is te bestrijden. Ook is gebleken dat geen van de dierenartsen (dhr. Bosje, mevr. Dijkstra, E. den Hertog en dhr. van Os), de dossiers waarschijnlijk goed hebben bestudeerd anders hadden ze kunnen weten dat bepaalde medicijnen, zoals de Metrazol, Penicilline en Prednison, enz. geen enkel effect hadden bij Storm.  
    Helaas is Storm nog tijdens de behandeling van dhr van Gijtenbeek waarschijnlijk weer besmet geraakt met Giardia en is dat over het hoofd gezien, ondanks de snap-tests.  
    Waar € 4500,00 aan dierenarts kosten niet hebben geresulteerd in een positief resultaat daar hebben de dames van Prins Petfood met hun gratis advies na bestudering van de dossiers wel resultaat geboekt. Het advies luidde: een kuur van 5 dagen Panacur, gevolgd door 2 weken later nog een kuur van 5 dagen. Deze kuur, gecombineerd met het dieet van dhr. van Gijtenbeek en de voorgeschreven natuurlijke middelen en niet te vergeten, op eigen initiatief, het toedienen van de natuurlijke ontstekingsremmer hebben er voor gezorgd dat we Storm nog hebben.  
    Of het onkunde is geweest of dat er economische motieven aan de diverse behandelingen ten grondslag hebben gelegen of misschien wel beiden, kunnen we moeilijk beoordelen, dat oordeel laten we liever voor rekening van de “deskundigen” , maar wij hebben er natuurlijk wel een mening over.  
    TEN SLOTTE:  
    We zijn 12 jaar klant geweest bij VCHN, we zijn er altijd van uitgegaan dat we de dierenarts(en) konden vertrouwen. Weliswaar waren we van mening dat dhr. Dijkhuizen te pas en te onpas wilde opereren of foto’s nemen, maar we hadden toen geen reden aan hem te twijfelen.  
    Klachten van fokkers en eigenaars van honden op internet hebben ons aan het denken gezet en we herkennen nu heel veel van die klachten. Als we op 18-03-2011 een niet onvriendelijk brief schrijven aan dhr. Dijkhuizen dan mogen we verwachten dat we een reactie terug krijgen, maar helaas is gebleken dat de dhr. Dijkhuizen weinig of geen kennis (ook al niet) heeft van de gebruikelijk beleefdheidsvormen, we hebben nooit meer iets van hem vernomen.  
    P. van der Munnik
    Hollands Kroon  
    P.S Als er inderdaad sprake is geweest van “onkunde” dan raad ik u aan onderstaande websites te bezoeken.
    http://www.dierenkliniekwilhelminapark.nl/dierinfo/hond/giardia.html www.praktijkvanas.nl
    _________________________________________________________________

    NASCHRIFT REDACTIE JAS
    In 1998 zijn de tarieven van de dierenartsen vrij gegeven. Evenals nu met de tarieven van de tandartsen het geval is zullen/zijn de tarieven explosief gestegen. Prijzen van de tarieven van de dierenartsen zijn vaak “vanaf” prijzen, de praktijk leert dat de tarieven vaak veel hoger uitvallen. Waterdichte afspraken maken is heel lastig en worden vrijwel nooit schriftelijk bevestigd zoals ook onlangs weer bleek bij een dierenkliniek in Emmeloord:
     “Afspraak gemaakt en meteen geïnformeerd naar de kosten van een intake gesprek. Kosten zouden € 30,00 bedragen voor een eerste gesprek. Na een gesprek van 16 minuten, incl. in en uit behandelkamer en kennis maken, bedroegen de kosten voor een intake gesprek opeens
    € 95,00. Na reclameren was de uitleg: ”het heeft langer geduurd”. Terugrekenen leert ons dat een intake gesprek dus incl. in en uit 5 minuten mag duren. We komen dus uit op een uurtarief van ongeveer € 350,00.”
    Navraag leerde ons dat er vrijwel overal vanaf prijzen worden opgegeven. Doorvragen leert ons dat de tarieven vaak vele malen hoger uitvallen.
    Dierenartsen hebben apotheek aan huis. De prijzen van de geneesmiddelen zijn ontzettend hoog maar vaak kunt u dezelfde medicijnen veel goedkoper kopen via internet apotheken. In België is die constructie verboden. Daar kan een dierenarts een recept uitschrijven en vervolgens dien je naar een apotheek te gaan. Ondanks dat daar dus een extra handeling moet worden verricht zijn de diergeneesmiddelen ongeveer 30% goedkoper.
    We kennen in de bankenwereld en veel andere instellingen de “graaicultuur” maar deze bedrijfstak weet er ook raad mee.
    Op onderstaande website staan enkele ervaringen van een fokster.
    Klik aan, ga vervolgens naar GEZONDHEID en kijk onder WANPRAKTIJKEN
    Er staan op internet veel klachten over de praktijken van dierenartsen, maar ongetwijfeld zijn er ook veel integere dierenartsen, helaas kom je daar pas achter als je dier ziek is.
    Het hebben van huisdieren is EMOTIE en het is aan de dierenarts om daar op een fatsoenlijke manier mee om te gaan en er geen misbruik van te maken. We kennen allemaal wel de verhalen van familie, vrienden of kennissen bij wie een doodzieke hond of kat nog geopereerd werd terwijl het diertje eigenlijk niet meer beter kon worden en al kort na, of al tijdens de operatie stierf.
    TENSLOTTE
     Een klacht indienen tegen een dierenarts is mogelijk, niet tegen een kliniek. Voor het indienen van een klacht moet men bij de Rijksoverheid zijn en wel bij het Veterinair Tuchtcollege. Uw klacht wordt dan beoordeeld door een zogenaamd “Onafhankelijke Commissie”, bestaande uit een voorzitter(een jurist) en 4 leden(dierenartsen). Het is dus eigenlijk weer “de overbekende slager die zijn eigen vlees keurt”. Als u al uw gelijk haalt kunt u geen aanspraak maken op schadevergoeding of smartengeld. De betreffende dierenarts kan hooguit een reprimande krijgen of geschorst worden. Een dergelijke “onafhankelijke” Commissie zal niet snel een collega schorsen blijkt uit de praktijk. Tegen een discutabele praktijk wordt al helemaal niet opgetreden. Bij volkgezondheid kennen we nog de Inspectie van de Volksgezondheid. Over die inspectie horen we de laatste tijd alleen maar negatieve berichten, dus waar er bij de volksgezondheid nog enigszins sprake is van controle, daar is in de diergeneeskunde geen enkele controle.
    Bron: redactie JAS

    6 reacties :

    A.Keijzer zei

    Gaarne zou ik van deze mensen willen weten welke ontstekingsremmer zij op natuurbasis hebben gebruikt, ik kamp met hetzelfde probleem bij de zelfde dierenarts praktijk

    JAS zei

    Geachte meneer Keijzer,

    Stichting JAS heeft navraag gedaan.
    Het middel Allimax is gebruikt. Ook voor mensen aan te bevelen.
    Indien u nadere informatie wilt, mail even uw email-adres.

    Redactie JAS

    Anoniem zei

    Ik wil even reageren op het verhaal over Medisch Centrum voor Dieren. Nadat mijn kat daar een endoscopie had ondergaan,moest ik als leek zien dat mijn oude kat niet goed uit de narcose kwam. Dit werd ontkend en ik moest met mijn kat maar wachten in de wachtruimte waarbij een telefoniste (die achter de balie zit)wel op mijn kat zou letten. Te gek voor woorden! uiteindelijk had ik gelijk en bleek mijn kat na een half uur gewacht te hebben al te zijn onderkoeld. Door heftig aandringen van mijn kant werd mijn kat uiteindelijk onder een lamp gelegd waarna hij pas na drie uur bijkwam. Als reactie kreeg ik dat zij nu eenmaal geen plaats hebben om alle dieren onder een lamp te leggen. Ook nog voor een rekening van 935 euro! Er was weefsel naar het laboratorium gestuurd en een tijdje later kreeg ik de uitslag. De uitslag was dat mijn kat misschien lymfeklierkanker had, maar zeker wisten zij het niet want daarvoor moest ik aanvullend onderzoek laten doen van 100 euro.
    Ook werd mij geadviseerd om gelijk met een behandeling voor kanker te beginnen. Gelukkig was ik zo wijs om te zeggen dat ik eerst zekerheid wilde hebben alvorens met zo'n behandeling te starten. Achteraf bleek dat mijn kat toch geen lymfeklierkanker had maar ibd. Nadat ik mijn klachten aan het Medisch Centrum voor Dieren had geuit, kreeg ik een aangetekende brief thuis van de directeur, inhoudende de mededeling dat mij de toegang tot het Medisch Centrum voor Dieren is ontzegd. Te gek voor woorden, denken zij nu echt dat ik nog een cent vertrouwen in hen heb? Bovendien is mijn kat behandeld door 2 dierenartsen die totaal geen specialisten zijn maar daarvoor wel een specialisten rekening heb ontvangen.

    Anoniem zei

    Wij gebruiken het middel Allimax zowel voor onze dieren als ons zelf. We gebruiken het middel tegen migraine, ontsteking enz. medicinale cannabis. Medicinale Cannabis of wietolie is een ander middel als de olie die bij reform winkels enz. wordt verkocht. Het werkzame deel in de medicinale Cannabis is CBD en THC. Aangezien een grote hoeveelheid THC geestverruimend werkt mag het niet verkocht worden, ook niet in olie met een kleine hoeveelheid THC.
    In Zweden wordt medicinale Cannabis voorgeschreven aan kinderen met epilepsie, ook in Duitsland wordt steeds meer medicinale Cannabis gebruikt als geneesmiddel. Oude stramme honden en katten en dieren met epileptische aanvallen hebben veel baat bij iedere dag een druppeltje Medicinale Cannabis.
    Medicinale Cannabis is op recept verkrijgbaar bij de Transvaal Apotheek te Den Haag.

    Anoniem zei

    Een huisdier is emotie, daar hebben bepaalde dierenartsen nog nooit van gehoord. Breek me de bek niet open, ik kan er nog kwaad over worden. Misschien een idee om de lezers hun verhaal te laten doen, ik denk dat er zeker één praktijk is die een dikke onvoldoende krijgt, in ieder geval wel van mij.

    Leo Douma zei

    Volgens hun website zegt VCHN: "We dragen zorg voor alle gezelschapsdieren."! Moet dat niet zijn: we dragen zorg voor onze portemonnee? Mijn ervaringen: klantonvriendelijk!!

    Een reactie posten