Tegenwind Zijper megaturbine

Datum:
  • dinsdag 14 februari 2012
  • in
  • Categorie: , , ,


  • DOOR MARTIJN GIJSBERTSEN (NHD)

    SINT MAARTENSBRUG

    De megawindmolen aan de Grote Sloot 158 in Sint Maartensbrug hoeft van de provincie niet per direct, te worden stilgezet en/of ontmanteld vanwege vermeend gevaar voor omwonenden.

    Dit tot woede van PVV-statenlid Gerton van Unnik, die vanuit Haarlem voor tegenwind zorgt. Hij wil dat de bijna 100 meter hoge turbine spoedig het veld ruimt, omdat zij niet alleen voor geluidsoverlast zorgt, maar bovendien voorover zou hellen en daardoor gevaarlijke situaties kan opleveren. De provincie acht echter niet aannemelijk dat de windmolen ’uit het lood’ staat, op basis van meetgegevens afkomstig van de gemeente Zijpe.

    Laserstraal

    „Dit slaat nergens op, is nauwelijks serieus te nernen", stelt Van Unnik. „Er is met den laserstraal door den ambtenaar vanaf één positie gemeten. Zo kun je zelfs de Toren van Pisa recht maken."

    Hij pleit voor onafhankelijk, uitgebreider onderzoek. „Met het antwoord dat niet is gebleken dat de turbine scheef staat, neem ik geen genoegen. Dat is een reactie van likmevestje, te lachwekkend voor woorden. Wie houdt wie voor de gek?"

    Buiten de kwestie of de megawindmolen onveilig zou zijn en gevaar kan opleveren, loopt tussen provinde en gemeente Zijpe een discussie over de illegaliteit van de turbine.

    Noord-Holland heeft eerder geweigerd een zogeheten verklaring van geen bezwaar te verstrekken. Daartoe had Zijpe verzocht, omdat de turbine - met toestemming van de gemeente - door de eigenaar is verplaatst en vergroot.

    Hoorzitting

    Afhankelijk van de uitkomst kan het alsnog zijn dat de molen stil kornt te staan of moet worden afgebroken. Zijpe is tegen dat besluit in beroep gegaan.

    De hoorzitdng hierover in Haarlem vindt op 23 februari plaats.


    0 reacties :

    Een reactie posten