Megawindmolen Sint Maartensbrug ’Toren van Pisa’. Of niet?

Datum:
  • maandag 2 januari 2012
  • in
  • Categorie: , ,

  • Een verklaring van geen bezwaar wordt wordt door de provincie niet verstrekt, vanwege gewijzigd beleid.


    De megawindmolen van Schuijt in Sint Maartensbrug is opnieuw bron van commotie. Waar gemeente en provincie steggelen over de status of de turbine illegaal is en moet verdwijnen, is nu de vraag: is de molen een ’Toren van Pisa’ of niet?

    Volgens een groep omwonenden staat de windmolen aan de Grote Sloot 158 ’uit het lood’ en helt een meter over, naar voren. Zij vreest voor de veiligheid en waarschuwt voor een toenernende kans op ongelukken.

    Uit slaap

    Buurtbewoners worden naar eigen zeggen geregeld door trillingen uit hun slaap gehouden. Zij wijten dat onder meer aan scheefstand. De veenbodem onder de fundering krijgt in hun ogen regelmatig een opdonder en komt daardoor in beweging. Die ervaringen plus de wetenschap dat de windmolen door ’Haarlem’ als illegaal is aangemerkt, hebben geleid tot een oproep van PVV-statenlid Gerton van Unnik aan de provincie. Om de turbine stil te zetten en te ontmantelen. ’

    „Het is volstrekt ontoelaatbaar dat er een loopje wordt genomen met de veiligheid van omwonenden van deze wegzakkende ’schoorsteen’ van de, windindustrie", stelt hij.

    ’Gehaktmolen’

     Van Unnik noemde de Zijper turbine eerder een ’horizonvervuilende megagehaktmolen voor vogels en vleermuizen. „Dat de molen wordt gedoogd en de overheid de boel op haar beloop laat, is niet,te bevatten. Moet jij als particulier een schuurtje zonder de juiste papieren neerzetten. Krijg je gelijk handhavers op je dak."

    Eigenaar Bernard Schuijt blijkt niet bereikbaar voor Commentaar. Wethouder Piet Morsch van Zijpe stelt dat ’techneuten’ van de gemeentelijke afdeling bouwzaken en de milieudienst naar de vermeende scheefstand hebben gekeken.

    „Maar deze molen staat volgens onze deskundigen absoluut niet schuin, is geen ’Toren van Pisa’. Was dat wel het geval, dan waren we daar meteen mee aan de slag gegaan."

    Morsch meldt bovendien dat de molen na diverse reparaties aan de geluidsnormen voldoet. En Zijpe verwacht dat de iilegale status door de provincie wordt opgeheven.

    „Een jaar of yijf geleden is door de eigenaar een verzoek voor een grotere, zwaardere windmolen ingediend. Dat is goedgekeurd. In overleg is toen afgesproken dat de turbine20 meter naar achteren moest, verder van de weg af. Daar is jaren tegen geprocedeerd, voordat een verklaring van geen bezwaar kon worden aangevraagd. Die wordt nu niet verstrekt, vanwege gewijzigd beleid. Daar zijn we het niet mee eens, is nu werk van gemaakt."


    0 reacties :

    Een reactie posten