ls het aan de Bewonerscommissie Kooyhaven ligt, gaat er definitief een streep door het project.
DOOR LYDIA JASPER
Deze groep omwonenden meent dat zolang nut, noodzaak en financiële onderbouwing onvoldoende zijn aangetoond, het doorzetten van Kooyhaven een onbehoorlijke beslissing is.
De omwonenden zijn vanaf het begin tegen het watergebonden bedrijventerrein geweest, maar hebben altijd constructief meegewerkt. Door mee te denken, te adviseren en zelfs met hun eigen invulling van het gebied (versie Klaverbloem) te komen. De groenstrook daaruit werd zelfs meegenomen. Na zoveel jaar onzekerheid — en de onbekende hoeveelheid jaren die zullen volgen — is de rek eruit.
Het is al een flink tijdje stil geweest rondom Kooyhaven. Onlangs besloot de gemeente Anna Paulowna zich voorlopig terug te trekken uit het overleg met de andere partners, omdat er geen schot in de zaak zat. Het plan ligt al bijna twee jaar te verstoffen in een la. En nu moeten er weer onderzoeken komen waarvan de uitkomsten reeds bekend zijn.
„Als commissie zijn we behoorlijk kritisch geweest", zegt omwonende Rein Bloemendaal van de bewonerscommissie.„Wij zagen en zien nut en noodzaak niet, maar als die wel aangetoond zouden worden, dan begrijpen we best, dat het algemeen belang zwaarder weegt dan het individuele."
Bloemendaal stelt, dat het tijd is dat de Provincie realistisch naar Kooyhaven gaat kijken. „Dit is een ’prestigeproject’ dat door de tijd is ingehaald. De trekkers ervan zijn niet meer in beeld. Achter de schermen wordt geschermd met nut en noodzaak, maar het aantonen daarvan met vertrouwelijke rapporten rammelt aan alle kanten."
Een watergebonden bedrijventerrein achter twee sluizen en een brug; de logica daarvan is de bewonerscommissie altijd ontgaan. In 2004 hoorden de omwonenden voor het eerst van de plannen. „En dat is schrikken, hoo, zegt Lea Lahey. „Als je op een tekening ziet dat je huis wordt weggevaagd."
Uiteindelijk bleek dat mee te vallen, maar de onrust bleef. Over de wijze waarop het terrein wordt ingevuld, is onduidelijk. De omwonenden vrezen de komst van bedrijven in de wat zwaardere milieucategorieën.
Het bleef daarna enige jaren stil, waarna er vernieuwde aandacht kwam toen de naam Darwind viel. Marion Pranger: ,,Met die windmolenfabrikant zou een flink deel van Kooyhaven worden gevuld. Maar die is nu ook uit het plaatje verdwenen."
Het advies van de Bewonerscommissie is dan ook, om met Kooyhaven te stoppen. „Het randmeer is geschrapt", meent Lahey. „Tijd dat de Provincie haar ogen opent en ook hier de stekker er uit trekt. Dat zou fasoenlijk zijn tegenover de mensen, die al zo lang in onzeke-heid zitten. En voor de grondeigenaren die niet weten wanneer en wat ze kunnen verwachten. Die hebben inmiddels ook behoefte aan duidelijkheid."
0 reacties :
Een reactie posten