’Iedereen profiteert beetje van Windplan Wieringermeer’

Datum:
  • zaterdag 10 december 2011
  • in
  • Categorie: , ,
  •  zaterdag 10 december 2011 


    Wieringermeer  -  Vanaf 2014 vervangt het consortium de huidige 92 molens voor nieuwe grotere turbines. 

    DOOR MIRJAM VAN PUTTEN

     
    Inwoners van de gemeente Wieringermeer moeten kunnen meeprofiteren van de nieuwe windmolens, die in het kader van het Windplan Wieringermeer worden geplaatst in de polder. Dat is een harde eis van de gemeente. Het consortium ‘Windkracht Wieringermeer’ richt daarom een fonds op voor de gemeenschap.
     
    Doel van Windkracht Wieringermeer is een bijdrage te leveren aan het landelijke beleid om in 2020 veertien procent van de Nederlandse huishoudens op duurzame energie te laten draaien. Met steun van de gemeente is het consortium, bestaande uit onder andere Nuon en ECN, in 2010 ontstaan om het Windplan Wieringermeer mogelijk te maken.
     
    Met de realisatie van het project is een investering van 500 miljoen euro gemoeid. Projectleider van de gemeente, John Dekker, stelt dat de 500 miljoen euro een ’ruime inschatting’ is van de totale kosten. Zelf hoeft de gemeente hier geen bijdrage aan te leveren. Dekker: „Deze investering wordt in zijn geheel gedragen door het consortium, dat wil zeggen de aandeelhouders. Dit zijn naast Nuon en ECN de eigenaren van de windturbines."
     
    Door de grote omvang van dit project en de daarmee gepaard gaande investeringen, heeft de start van de bouw van de windmolens een lange aanlooptijd. Dekker: „Het aankomende jaar zal het consortium Windkracht Wieringermeer een onderzoek doen naar het financiële aspect van het project. We verwachten dat er in 2014 met de bouw gestart kan worden."
     
    Vanaf 2014 vervangt het consortium de huidige 92 molens voor nieuwe grotere turbines. Daarnaast komen er nog 15 turbines bij. Nu leveren de bestaande molens 110 megawatt aan energie op. Het doel is nu de nieuwe turbines zo’n 400 megawatt gaan opleveren. Hiermee kunnen ongeveer 200.000 huishoudens voorzien worden van energie. Dekker: „Op dit moment staan er nog vijfendertig solitaire turbines op de grond van verschillende agrariërs. Deze zullen op termijn allemaal verdwijnen, waarna er (op de grote solitaire molen De Ambtenaar na, red.) alleen nog, lijnopstellingen staan." De realisatie van het hele project zal zeker tien jaar in beslag nemen.
     
    Zwembaden
     
    De inwoners van de Wieringermeer moeten ook kunnen meeprofiteren van het Windplan. Daarom zal er een fonds opgericht worden voor de gemeenschap. Dekker: „Het gaat hierbij om zaken waar de gemeenschap echt iets aan heeft. Je kan hier leuke dingen mee doen. Zwembaden hebben bijvoorbeeld erg hoge energiekosten. Op deze kosten kan bezuinigd worden door geld te besteden aan zonnepanelen voor op het dak van het zwembad. Hierdoor kan een zwembad blijven bestaan." Daarnaast komt er voor direct omwonenden een energievoordeelregeling. Dekker: ,,Deze regeling houdt in dat omwonenden duurzaamheidspakketten aangeboden krijgen. Mensen kunnen bijvoorbeeld tegen lagere kosten zonnepanelen installeren op hun dak." Bij de direct omwonenden gaat het om inwoners die in een straal van 1000 meter rond een windmolen wonen.
     
    Vertegenwoordiger van de burgers van in de klankbordgroep WindplanWieringermeer, Albert Dekker, meent dat de burgers meer bij de plannen betrokken moeten worden.
     
    Albert Dekker: „Er is nog maar weinig bekend bij de mensen. Hier moet wat aan gedaan worden. Iedereen krijgt immers te maken met de nieuwe windmolens. Niet alleen is er weinig kennis bij het publiek over het project, ook de bekendheld van het gemeentefonds laat te wensen over. Zo’n fonds is veel te onzichtbaar voor mensen. Je kan veel beter een publiekseentrum,oprichten. Dit bijvoorbeeld in samenwerking met recreatieve activiteiten. Denk, om maar eens iets te noemen, aan een motorcross met elektrische motoren." 
     
    Bron: NHD





    0 reacties :

    Een reactie posten