13 oktober 2011 - Noordkop - Bodemdaling, hogere zeespiegel
DOOR ED DEKKER
PETTEN
Baggeraars wrijven in hun handen. Steeds meet zand is nodig om de Noordzeekust te beschermen. Vooral de Kop van Noord-Holland is kwetsbaar. „De jaarlijkse suppleties moeten worden opgevoerd", stelde dr. Jan Mulder van kennisinstituut voor deltatechnologie Deltares gistermiddag in Petten op een symposium over de kust.
’Fragiel’ noemde prof. ir. Marcel Stive van de Technische Universiteit van Delft de Noorzeekust in de Noordkop. „Veel fragieler dan menigeen denkt." De deskundigen waren twee van de sprekers op de bijeenkomst van de landelijke Vereniging voor Waterstaat en Landinrichting.
’Het symposium benadrukte de ernst van de situatie en de noodzaak om de zogeheten ’zwakke schakels’ in de NoordHollandse kust echt vanaf 2013 aan te pakken. Dat jaar is de aanpak van de Hondsbossche en Pettemer Zeewering gepland.
Grotere jaarlijkse suppleties en het aanbrengen van extra zandbanken. Op deze wijze gaat het Rijk de voortdurende kusterosie te lijf. Rijkswaterstaat wil sarnen met de provincie Noord-Holland en dijkbeheerder Hoogheernraadschap Hollands Noorderkwartier een langgerekte plaat van 20 miljoen kubieke meter zand aanleggen vanaf Camperduin tot iets ten noorden van Petten, als extra buffer voor de Hondsbossche en Pettemer Zeewering.
In 1990 is langs de gehele Noordzeekust begonnen met zandsuppleties. Dat was een politieke beslissing. Mulder: ,Eerst konden we toe met zes tot zeven miljoen kubieke meter zand per jaar. In 2001 was dat gegroeid tot 12 miljoen kuub per jaar. Volgens de huidige inzichten is steeds 20 miljoen kuub nodig."
Daling van de bodem en het rijzen van de zeespiegel zijn de oorzaken van de steeds groter wordende zandhonger. Bij de benodigde 20 miljoen kuub is uitgegaan van twee millimeter zeespiegelrijzing per jaar. Zesduizend kuub hiervan is nodig vanwege de effecten van gaswinning, zandwinning en de aanleg van de Afsluitdijk. De daling van de Noordzeebodem is het grootst in het noorden van Noord-Holland, legde ir. Mulder uit. Hier komt ook elk jaar het meeste zand.
Al duizend jaar lang is er nauwelijks meer aanvoer in de Noordzee van sedimenten als zand en slib. Zand blijft niet keurig liggen voor de Nederlandse kust. Enorme hoeveelheden drijven na verloop van tijd af vooral naar het noorden - ver en onverzadigbaar.
Zand straks voor versterking van de Hondsbossche en Pettemer Zeewering wordt in de Noordzee tot twintig kilometer uit de kust gewonnen. Het is onbekend hoe groot de effecten van zandwinning op de ecologie zijn, erkende professor Stive. Op de Maasvylakte wordt hiervoor een proef uitgevoerd.
In 1990 bepaalde de regering dat de ’basiskustlijn’ moet worden gehandhaafd. Daarom is toen begonnen met suppleren. In 2003 bleek dat de Hondsbossche en Pettemer Zeewering - in 1980 op Deltahoogte gebracht - niet voldoen aan de nieuwste veiligheidseisen. Over twee jaar moet aan deze klus worden begonnen.
Eeuwenlang had de zee vrij spel. Twee keer moest Petten worden opgegeven. Een zeewering van glooiend basalt ontstond’hier in1872. Bij Egmond is de kust van 1679 tot 1859 liefst 250 meter teruggedrongen.
0 reacties :
Een reactie posten