28 september 2011 - Wieringen - Geen windmolens in de polder Waard-Nieuwland, maar wat dan wel?
Vanwege het provinciaal beleid kan de gemeente Wieringen geen medewerking verlenen aan de bouw van windmolens in de Polder Waard Nieuwland, zoals ondernemer Jaap Koorn van plan is.
Maar omdat Koorn al sinds 1994 probeert de winning van windenergie als vierde gewas van zijn agrarisch bedrijf van de grond te krijgen, probeert wethouder André Lont toch een oplossing te zoeken voor de gekwelde initiatiefnemer.
Lont wil de drie windmolens van drie megawatt inbrengen bij de Alliantiefabriek, die onlangs in bedrijf werd gesteld om bij windenergie betrokken partijen bij elkaar te brengen. De bedoeling daarvan is, de regio mee te laten profiteren van de revenuen van deze energiewinning. Daarvoor neemt de gemeente Wieringermeer volgende maand het Windplan aan en over enkele maanden heet de gemeente, met inbegrip van Wieringen, Hollands Kroon.
Koorn verkeert al enige tijd in conflict met het gemeentebestuur, waarvan hij van maart verleden jaar tot januari van dit jaar deel uitmaakte. In december werd het project Wieringerrandmeer, waarvoor zijn grond mede in beeld was, afgeblazen. Tijdens de planontwikkeling heeft zijn bedrijf tien jaar op slot gezeten. Nog weer eerder was steeds onduidelijk of en hoe Koorn enige vorm van windenergie mocht opwekken in de polder. De provincie wees aan de ene kant op mogelijk lawaai en visuele hinder in een landschappelijk hoog gewaardeerd stiltegebied; aan de andere kant werd windenergie als een acceptabel agrarisch product gezien.
De gemeente Wieringen, waarvan het bestuur nogal eens van samenstelling wisselde, heeft lang niet geweten wat ze daarmee aan moest. Toenmalig wethouder Tiny Schermerhorn zou in de jaren negentig wel een toezegging ten gunste van Koorn hebben gedaan, maar dat zou op persoonlijke titel zijn gebeurd en is inmiddels door de politieke realiteit van vandaag achterhaald. De provincie staat sinds een half jaar geen uitbreiding van het aantal windmolens op land meer toe; enkel nog op zee. Reden waarom de gemeente Wieringen niet aan wijziging van het bestemmingsplan mee wil werken.
Daar is Koorn, populair gezegd, mooi klaar mee en hij probeert de schade, die het bedrijf - dat hij inmiddels deelt met zijn zoon - door de stilstand heeft geleden, op de gemeente te verhalen. Om die reden was hij er in januari toe genoodzaakt, met pijn in het hart, af te treden als wethouder.
De gemeente is echter nog bezig met de provincie. Die wil de boeken van het Wieringerrandmeer sluiten en daaraan verleent de gemeente Wieringen geen goedkeuring, als ze niet eerst wordt gevrijwaard van mogelijke claims uit het bedrijfsleven. En daar is dit er één van. De provincie is de partij die de stekker uit het project heeft getrokken, dus wil de gemeente niet voor de gevolgen daarvan opdraaien.
Om Koorn toch op enige wijze nog ter wille te kunnen zijn, wil Lont aanhaken bij het Windplan Wieringermeer, zo vertelde hij aan de commissie voor grondgebiedzaken, waar Koorn zijn verhaal kwam doen. "Ik ga daar mijn uiterste best voor doen, maar verder kan ik niets toezeggen. Ik wil geen valse verwachting wekken," aldus de wethouder.
In en om de Polder Waard Nieuwland speelt ook nog de discussie rond de economische en ecologische impuls, die de provincie aan de regio wil geven. Hiervoor werd op 1 april van dit jaar de Commissie voor de Kop van Noord-Holland in het leven geroepen. Wieringen trekt hierin samen op met de Wieringermeer. "Voordat we een streep zetten onder het Wieringerrandmeer, moeten we eerst weten wat de toekomst is van het voormalig plangebied," zei burgemeester Marjan van Kampen donderdagavond tegen de commissie voor algemene zaken.
Het advies van de provinciale commissie - door het gemeenteraadslid Jan van Berkum (PvdA) ’Commissie Slak’ genoemd omdat het resultaat wel erg lang op zich laat wachten - wordt eind oktober verwacht.
0 reacties :
Een reactie posten