Leugens over windmolens gaan door

Datum:
  • maandag 8 augustus 2011
  • in
  • Categorie: , ,

  •  8 augustus 2011 

    Den Haag  -  De door de overheid beheerde website windenergie.nl geeft een eenzijdig en misleidend beeld van het nut en de noodzaak van de windmolen 
    Kritische studies worden weggelaten. Dat concludeert Alex Brenninkmeijer, de Nationale Ombudsman, na een klacht. De voordelen van windenergie worden door het ontbreken van een kritisch geluid te rooskleurig gepresenteerd.
     
    Echt nieuws is dit natuurlijk niet: de kritische DDS-lezer is terdege doordrongen van de vele nadelen van windenergie, en zal bij een bezoek aan windenergie.nl snel doordrongen zijn van het feit dat dit niet veel meer dan een propagandasite is. Dat blijkt bijvoorbeeld uit dit soort opmerkingen:
     
    Daarnaast is windenergie de schoonste en beste optie als het gaat om het verminderen van de CO2-uitstoot.
     
    De schoonste, en de beste, u leest het goed. Daar valt uiteraard nogal wat op af te dingen, en een gedegen analyse zou ons als gebruikelijk in de richting van kernenergie sturen, maar het staat er toch echt, op deze zogezegd informatieve overheidswebsite.
     
    Het nieuws over de website gaat aan de meeste media voorbij: Elsevier neemt het bericht over vanDagblad van het Noorden. Verder blijft het liggen, en dat terwijl het toch een belangrijke taak van de journalistiek is om de burger te helpen voorzien van de juiste informatie. Die taak blijft helaas grotendeels liggen. Het ’belangrijkste’ windmolennieuws van vandaag is namelijk het rapport van IMARES, waarin wordt gesteld dat het windmolenpark bij Egmond aan Zee per saldo een positief effect heeft op de fauna in het gebied, al blijven sommige vogels zoals de jan-van-gent weg.
     
    Trouw presenteert dit als ’Windmolenparken goed voor vogels en vissen’, en ook Elsevier maakt de foutieve generalisatie wanneer er gesteld wordt dat uit ’onderzoek van de Universiteit Wageningen dat vandaag is gepubliceerd, blijkt dat windmolenparken in zee niet slecht zijn voor de dieren die in de buurt leven.’
     
    Hoe het daadwerkelijk zit kunnen we lezen bij Scientias: de resultaten van het resultaat zijn niet te vertalen naar andere locaties, zijn afhankelijk van onder meer de diepte van het water en de ligging van het park in de drukke Noordzee, en hangen er bovendien mee samen dat het ecosysteem op de locatie al verstoord is (door bijvoorbeeld visserij). Daar voegt het AD nog aan toe dat het onderzoek zich alleen richt op de korte termijn. Over de lange termijn doen ze nog geen uitspraken.
     
    De journalistiek doet haar taak maar half, de leugens over windmolens gaan door, en het is aan u en ik om de leugenaars te ontmaskeren en de waarheid ruim baan te geven.
     
     
    Bron: Standaard

    0 reacties :

    Een reactie posten