Steun voor onderzoek naar landbouwgif

Datum:
  • donderdag 28 juli 2011
  • in
  • Categorie: , , ,
  • 28 juli 2011 


    Alkmaar  -  Bijval voor onderzoek naar effect landbpouwgif op mens 

    ZUTPHEN

    Vijf wetenschappers ondersteunen het pleidooi van toxicoloog Henk Tennekes om te onderzoeken of het landbouwgif imidacloprid ook schadelijk is voor de mens.
    Tennekes zei laatst in deze krant dat Nederlanders per dag enkele milligrammen binnenkrijgen door groente, fruit en aardappelen te eten.
    Het gif is bedoeld om insecten te doden in gewassen. Maar het doodt niet alleen luizen en larven. Bijen krijgen via het eten van nectar en overbrengen van stuifmeel naar de korf zeer lage doses binnen. Dat is al schadelijk.
    In de VS werd bij een vergelijkbaar middel ontdekt, dat zwangere moeders die kleine doses dat hadden ingeademd, na zeven jaar kinderen kregen die zeven punten in IQ achter liepen bij andere kinderen.
    ’Versterkt alzheimer’
    Bijval voor onderzoek naar effect landbpouwgif op mens
    DOOR JAN PETER VERSTEEGE
    ALKMAAR
    Een onderzoek naar het effect van langjarige consumptie van minieme doses imidacloprid op het IQ van de mens is ’wenselijk’. Vijf wetenschappers ondersteunen de oproep van toxicoloog dr. ir. Henk Tennekes, een van hen suggereert eerst te experimenteren met proefdieren. Canadese onderzoekers vermoeden een versterkend effect op de ontwikkeling van parkinson en alzheimer.
    Onlangs nog zei het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat de forse overschrijdingen van het landbouwgif imidacloprid in het oppervlaktewater niet schadelijk zijn voor de mens. Onderzocht was het binnenkrijgen van het gif via drinkwater bereid uit oppervlak-tewater, via zwernmen en via het eten van zoetwatervis.
    Toxicoloog Tennekes wees die dag in deze krant op het zogenoemde stapeleffect. De mens krijgt het zenuwgif volgens hem ook binnen via groente, fruit en aardappelen. Imidacloprid wordt wereldwijd op grote schaal gebruikt en elk mens krijgt via de voedselketen elke dag enkele milligrammen van het gif binnen, zegt Tennekes.
    Een rondgang langs wetenschappers van naam levert in korte tijd al vijf adhesiebetuigingen op. Het gaat om dr. Gert van der Laan (AMS- klinische arbeidskunde in relatie met neuropsychologie), Henk J. Vlug (entomoloog en insectendeskundige), dr. Paul Harrewijn (wis- en natuurkundige, medicus en exonderzoeker Wageningen) en prof. dr. Jeroen van der Sluis (senioronderzoeker nieuwe risico’s UU en professor in Versailles). Prof. dr. Lucas Reijnders (emeritus milieukunde) wil onderzoek rechtstreeks met proefdieren.
    Sinds 2004 mag imidacloprid ruim worden gebruikt in land-en tuinbouw in de teelt van groente, fruit, aardappelen, mais, zonnebloemen en sierteelt. Er zijn toelatingen voor 55 gewassen. Imkers waarschuweri al vijf jaar dat de jaarlijkse sterfte van bijenvolken sindsdien van normaal 8 procent is gestegen tot 23 procent of meer. Bijen eten graag nectar en brengen stuifmeel van bloeiende planten naar hun korven. Zonder bijen komt van tachtig procent van de plantensoorten de voortplanting in gevaar.
    Een commissie uit het Europees Parlement hield onlangs een pleidooi voor het onmiddellijk in de ban doen van imidacloprid en andere nicotinoiden. Men vindt het onverantwoord om de middelen toe te laten zolang het risico van de toxische gevolgen op lange termijn nog onvoldoende in kaart is gebracht. Die bezorgdheid heeft deels te maken met recente publicaties van Tennekes waaronder zijn boek ’De systemische insecticides, een ramp in wording’.
    Politiek Den Haag blijkt in meerderheid ook bezorgd. Staatssecretaris Bicker (Landbouw) heeft daarom drie particuliere toepassingen van het gif tijdelijk van de markt gehaald en opdracht gegeven voor onderzoek naar het effect op bijen.
    Tennekes houdt het internationale onderzoek bij en waarschuwt voor verdergaande schade dan alleen voor bijenvolken. In ’Een ramp in wording’ waarschtwt hij voor de ’brede vernietigingskracht’ van het landbouwgif op insecten, waardoor een belangrijke voedingsbron voor vogels steeds - schaarser wordt. Het gif is in kleine doses voor de mens niet dodelijk, maar meer onderzoekers in de VS, Camada en Japan waarschuwen voor langetermijneffecten op het zenuwgestel van de mens.
    In de VS ontdekten onderzoekers dat zeer kleine doses van een vergeIijkbaar gif tijdens de zwangerschap invloed konden hebben op de ontwikkeling van het zenuwstelsel van het ongeboren kind, waardoor kinderen zeven jaar later gemiddeld zeven punten lager scoorden op IQ.  Bovendien waarschuwen Canadese anderzoekers voor een versterkend effect op alzheimer en parkinson.
    Bron: NHD

    0 reacties :

    Een reactie posten