Landbouwgif wellicht risico voor IQ

Datum:
  • vrijdag 15 juli 2011
  • in
  • Categorie: , , ,

  • 15 juli 2011 

    Alkmaar  -  Het landbouwgif imidacloprid heeft mogelijk bij rnensen een negatieve werking op geheugen en IQ. 
    DOOR JAN PETER VERSTEEGE
     
    Toxicoloog dr. Henk Tennekes pleit daarom voor onderzoek bij jonge kinderen in gebieden waar het gif, bovenmatig voorkomt in het oppervlaktewater in de bollen- en landbouwgebieden in Noord- en Zuid-Holland en de resultaten te vergelijken met kinderen in Limburg.
     
    Het gif imidacloprid en andere neonicotinofden zijn de laatste jaren in een kwade reuk terecht gekomen. Ze worden in verband gebracht met de door imkers gemelde gemiddelde jaarlijkse sterfte van een kwart van de bijenvolken.
     
    Volgens meerdere wetenschappers ondermijnt het insectengif via sproeien druppelsystemen en zaad- en boldompeling bij langdurig gebruik de afweer van de honingbij. Die krijgt het gif binnen via stuifmeel en nectar, dauw en oppervlaktewater. De afweer van de bij neemt hierdoor af, zo zeggen die wetenschappers, waardoor parasieten als de varroamijt en de Nozemaschimmel vrij spel krijgen en hele bijenvolken uitmoorden.
     
    Toxicoloog Tennekes houdt alle wetenschappelijk onderzoek op dit terrein nauwgezet bij en publiceert erover op zijn site www.boerenlandvogels.nl. Hij zegt dat sinds de aardappel- en fruitteelt en de (glas)tuinbouw sinds begin deze eeuw steeds meer imidacloprid en verwante gifsoorten gebruiken tegen insecten, ook de mens via het eten van fruit, groente en aardappelen elke dag enkele milligram- men neonicotinolden binnenkrijgt.
     
    Doordat analoog aan de honingbij langdurige inname van zeer kleine hoeveelheden imidacloprid ook bij de mens de afweer zou kunnen ondermijnen, is een gevaar voor de volksgezondheid niet denkbeeldig.
     
    Recente onderzoeken van wetenschappers van Amerikaanse universiteiten in California en New York tonen aan dat zogenoemde organofosfaat-insecticiden, waar zwangere vrouwen in bepaalde agrarische gebieden zeven jaar geleden onbedoeld aan waren blootgesteld, nu effect blijken te hebben gehad op hun kinderen. Die scoren nu qua intelligentie ’zeven punten’ lager dan vergelijkbare kinderen in gebieden, waar weinig gif werd gebruikt.
     
    Volgens Tennekes maar ook volgens Japanse wetenschappers van de JEPA, een soort Japanse Milieudefensie, werken die organofosfaten soortgelijk aan neonicotinoIden op het zenuwstelsel op de lange termijn. Er zou dus al bij zeer kleine hoeveelheden een negatief effect op het zenuwstelsel te meten zijn.
     
    Dat effect is, verwacht Tennekes, mogelijk ook traceerbaar in een Nederlands onderzoek naar de effeeten van imidacloprid op geheugen en intelligentie.
     
    Volgens Tennekes is het van groot belang dat op korte termijn zo’n onderzoek wordt gestart.
     
    „Ik zou niet te lang wachten", zegt hij. Bij kinderen is het effect wellicht het snelst aan te tonen, denkt de Zutphense toxicoloog. Die eten immers veel aardappelen - ook via chips en frites - groente en fruit.
     
     
    Bron: NHD

    0 reacties :

    Een reactie posten