Kleinere molens voor Windplan Wieringermeer

Datum:
  • maandag 4 juli 2011
  • in
  • Categorie: ,
  • 4 juli 2011 Wieringen - Commissie MER adviseert onderzoek naar kleine molens voor Windplan Wieringermeer.
    Een opmerkelijk advies van de commissie voor de milieueffectrapportage (MER), die het milieueffec­trapport van het Windplan Wieringermeer heeft getoetst. Het is aan te bevelen om, op basis van de geluidsbelasting en de slagschaduw die grote windmolens in de buurt veroorzaken om te onderzoeken of gewenste doel ook met kleinere windmolens te bereiken valt.

     De gemeente Wieringermeer is een windplan aan het ontwikkelen met daarin ruimte voor windmolens met een tiphoogte (masthoogte plus wiekhoogte) van 183 meter en een vermogen van zes meggawatt. En die kunnen in de toekomst voor de buurt de nodige overlast veroorzaken. De commissie adviseert om rekening te houden met mogelijke gevolgen op het landschap in aangrenzende gemeenten. Ze geeft aan dat er een grote visuele impact ontstaat door de afmetingen van de nieuwste generatie windmolens en dat het daar­om op zijn plaats zou zijn om daarover in overleg te gaan met aangrenzende gemeenten.

     Tot nu toe is daar volgens ingewijden geen sprake van geweest, en de vrees is dan ook dat, als de windplannen in een definitieve fase zijn gekomen de omliggende gemeente daar protest tegen aan zullen tekenen.

     De gevolgen voor de natuur kunnen ook groot zijn. Vogels kunnen tegen de wieken aanvliegen. De commissie beveelt aan om nog eens nader onderzoek te doen naar de vliegbewegingen van de relevante soorten van niet ­broedvogels. Het gaat daarbij vooral om de kleine zwaan en grauwe gans. Het aantal keer dat ze dagelijks de windturbi­nes passeren is namelijk van invloed op de sterftecijfers.

    De gemeente zou daarbij het worst case-scenario moeten hanteren in model Boogspant, maar heeft dat niet gedaan meent de commissie.

    Het is een opmerkelijke ad­vies van de commissie, die overigens in zijn algemeenheid wel tot een positief oordeel komt. Het MER geeft op heldere wijze inzicht in het onderzoek naar een optimale inpassing van de windturbines in de Wieringermeer.”

    Het uitgangspunt van het Windplan is ’meer energie met minder molens in een mooier landschap.’

    Volgens de com­missie wordt aan deze doel­stelling voldaan. Er zijn in totaal een kleine vijftig adviezen en zienswij­zen ingediend voor het Wind­plan Wieringermeer. _________________________________________________________

     Het Windplan Wieringermeer


    0 reacties :

    Een reactie posten