EU-commissie wil ban op landbouwgif

Datum:
  • zaterdag 23 juli 2011
  • in
  • Categorie: , , ,
  • BRUSSEL   Het landbouwgif imidacloprid en andere neonicotinoïden moeten in heel Europa in de ban. 
    23-7-2011

    Dat bepleit de commissie milieu, volksgezondheid en voedselveiligheid van het Europees Parlement. De ban geldt als voorzorgsmaatregel tot onderzoek duidelijk maakt dat het gif veilig is voor bijenvolken, milieu en volksgezondheid.
    Om genoemd gif is veel te doen. Overal ter wereld waarschuwen onderzoekers voor de relatie tussen het gebruik van het zenuwgif en de massale sterfte onder bijen en andere insecten. Sommige landen zoals Frankrijk en Italië hebben het middel al verboden voor bepaalde gewassen in bepaalde streken.
    Het gif wordt gebruikt om insecten te doden zoals engerlingen en emelten, larven van bepaalde kevers en van de langpootmug. Het doodt volgens insectendeskundige Henk Vlug echter ook natuurlijke vijanden zoals de dolkwesp.
    Ook de bij heeft last van het gif. Veel wetenschappers zoals Vlug, prof.dr. Jeroen van der Sluijs (UU) en toxicoloog dr. Henk Tennekes zeggen dat er ’overduidelijke aanwijzingen’ zijn dat de wereldwijde jaarlijkse sterfte tot een kwart van de bijenvolken een gevolg is van het gebruik van neonicotinoïden in land- en tuinbouw. Het middel heeft een verlammend effect op het zenuwgestel. Insecten zijn vaak binnen een of twee dagen dood. Dat is de reden dat het gif ook in mierenlokdoosjes wordt gebruikt.
    NHD

    0 reacties :

    Een reactie posten