Hoe onbetrouwbaar is Coöperatie ZAP te Van Ewijcksluis

Datum:
  • woensdag 25 mei 2011
  • in
  • Categorie: ,

  • 25 mei 2011 Anna Paulowna  -  Milieudienst Kop van Noord Holland doe eens je werk! 

    ZAP te Van Ewijcksluis is in gesprek met een projectontwikkelaar volgens directeur de Geus. Wat daar van waar is weten we niet maar de Provincie geeft de gemeente Anna Paulowna in ieder geval geen toestemming 225 nieuwe woningen en een brede school te bouwen, zodat de noodzaak om op het terrein van ZAP 100 à 150 woningen te realiseren achterhaald is. Dan kun je als ZAP wel, zoals ze zeggen, graag willen verhuizen maar dit soort besluiten van de Provincie zullen er niet toe bijdragen dat de projectontwikkelaars in de rij zullen staan voor een stukje (vervuild)industrieterrein waar bovendien nog vanwege Natura 2000 en De Ecologische Hoofdstructuur de nodige beperkingen op rusten.

    De camping van de familie Vergouwe te Van Ewijcksluis staat incl. woonhuizen al geruime tijd te koop voor een redelijk bedrag, tot nu toe heeft er geen enkele projectontwikkelaar concrete belangstelling voor gehad en dan wil De Geus ons laten geloven dat er belangstelling is voor zijn oude rommel? Het zal meer een teken naar de gemeente toe zijn om te laten zien dat ze wel erg graag willen verhuizen, immers ook bij ZAP weten ze dat ze op de huidige voet niet ongestraft met hun werkzaamheden verder kunnen gaan, immers, als de rechter binnenkort tot de conclusie komt dat de gemeente daadwerkelijk moet gaan handhaven, zoals ook de Commissie Bezwaar en Klachten al heeft geoordeeld, en dat ZAP inderdaad niet onder het “Overgangsrecht” valt, dan heeft ZAP pas echt een probleem en die kans is zeer wel aanwezig.

    Dat omwonenden verreweg het grootste deel van het jaar dag en nacht te maken hebben veel te veel lawaai, stof en/of verkeer is voor directeur de Geus geen reden de bedrijfsvoering aan te passen. Alles om er voor te zorgen dat de overlast ingeperkt wordt kost immers geld en daar begint het zuinige ZAP niet aan zo stelt hij in een krantenartikel, liever de omwonenden overlast dan dat ZAP zich sociaal naar deze mensen toe opstelt en wettelijk verplichte maatregelen neemt.

    De in de nacht van 12-13 februari van dit jaar door de Milieudienst gemeten geluidsoverlast bedroeg 56,9 DBa ( 50,9 + 5 DBa tonaal geluid) en dat is volgens de Geus niet meer dan het geluid van een gesprek. De 55,9 DBa is wettelijk gezien zelfs overdag een overschrijding met 6 DBa. en ’s nachts zelfs met 16 DBa. Hoe zou de Geus het vinden als hij iedere nacht een stel pratende mensen naast zijn bed zou hebben? Ik denk dat hij daar erg snel genoeg van zou hebben, bovendien is het produceren van meer dan 40 DBa ’s nachts bij wet verboden, dus deze directeur kan alles wel bagatelliseren maar hij handelt ook op dat gebied eenvoudig weg in strijd met de wet, bovendien schrijft hij op zijn website onwaarheden als hij stelt dat er minder als 50 DBa geluid wordt geproduceerd.

    De Geus heeft het over een traject van jaren, maar grond voor een eventuele verhuizing hebben ze op de Kerkweg jaren geleden al aangekocht, waarom dan nu nog een traject van jaren? Als ZAP daadwerkelijk wil verhuizen dan is er ook ruimte op een industrieterrein want in feite hoort het bedrijf daar thuis vanwege de graandrogerij (een klasse 4 bedrijf). Industrieterrein Wieringerwerf zou een prima locatie zijn, dicht bij de snelweg (vanwege de vele zware vrachtwagencombinaties) en een prachtig makkelijk bereikbaar industrieterrein.

    Zoals altijd bij boerenbedrijven zal het ook ditmaal wel om de subsidies gaan, immers zoals de Geus zelf stelt, ZAP wil ‘kosten neutraal” verhuizen, maar dat zou ieder bedrijf wel willen. Het is een private kwestie en als Provincie (volgens de Geus toegezegde steun, lees subsidie) en gemeente Anna Paulowna willen meewerken is dat alleen maar toe te juichen, maar ze zijn het absoluut niet verplicht.

    ZAP dient zich, gelijk ieder ander (bedrijf), aan de regels en aan de wet te houden. Het is al triest dat een dergelijk bedrijf al tientallen jaren voor overlast kan zorgen zonder dat daar de nodige sancties tegenover staan. Reeds in de jaren 90 van de vorige eeuw heeft de Provincie na het nemen van geluidsmetingen op verzoek van huidig raadslid J. Span (PvdA), geconstateerd dat ZAP ook toen al teveel geluid produceerde en maatregelen moest treffen. Nu na al die jaren is er op dat gebied nog niets veranderd, sterker nog, door de fors toegenomen werkzaamheden bij deze coöperatie heeft de overlast ontoelaatbare vormen aangenomen. Het is de taak van de Gemeente/Milieudienst hier op toe te zien, maar tot op heden is de overlast voornamelijk met de mantel der liefde bedekt.

    TENSLOTTE:

    Hoeveel waarde moeten en kunnen we nog hechten aan de gedane uitspraken van de Geus over de verhuizing van ZAP? Als we alles eens op een rijtje zetten dan komt het erg onwaarschijnlijk over dat je als Coöperatie de bureaus van Sander Douma, Tensis Adviseurs en WNP raadgevende ingenieurs voor veel geld inhuurt om een Ruimtelijke onderbouwing op te stellen omdat je als bedrijf een kantoor wilt bouwen op de Binnenhaven (op de openbare weg, inmiddels gehonoreerd door de Gemeente) en een nieuwe loods van 13.000 m3 (inmiddels afgewezen door en Provincie en Gemeente)? Het is waarschijnlijker dat je met je bedrijf wilt blijven zitten waar je zit, een andere mogelijkheid zou kunnen zijn dat je als bedrijf met deze acties de druk op Gemeente, Provincie en bewoners wilt opvoeren.

    Noot redactie JAS

    Natuurlijk willen wij meedenken met ZAP om deze (illegale)situatie niet nog jarenlang te laten voortetteren: een snelle verhuizing is mogelijk naar het bedrijventerrein Wieringerwerf, alleen een bouwvergunning is dan nodig.  


    Bron: redactie JAS

    0 reacties :

    Een reactie posten