DOOR JAN MOL 2-4-2011
„Ik verwacht dat Bollenkwekers opstaan om het roer om te gooien; ze zijn er klaar voor."
Wil Braakman zet zich in om de bollen- en andere landbouwgronden weer een rijk en vruchtbaar bodemleven terug te geven.
"Met gezonde grond krijg je uiteindelijk de beste, producten en kun je het gebruik van bestrijdingsmiddelen en kunstmest drastisch beperken en er op den duur zelfs mee stoppen."
Een koppeling die al jaren wordt gelegd, maar Braakman komt met ervaringen en inzichten die hem aanmoedigen het streven naar nieuwe zogenaamde biologische gronden nu op te pakken. „Tulpen uit Nederland zijn wereldwijd bekend en beroemd. Dat kan nog veel veer waarde krijgen. Bollenexporteurs krijgen tegenwoordig vaker te maken met een toenemende vraag naar biologisch geteelde bloembollen. Daar kunnen we op inspelen. Een utopie? Juist een kans!"
Braakman wil met kwekers en andere belanghebbenden om tafel gaan zitten. „Ik wil een studiegroep beginnen. Met mensen uit het Noordelijk Zandgebied en West-Friesland. Met kennis en informatie inzichten krijgen die voordeel opleveren. Experts, specialisten en mensen met ervaring kunnen erbij worden betrokken""
Visie
Braakman verwijst naar het Netwerk Vitale Landbouw en Voedsel (www.nvlv.nl): „Daar zit visie. Daar kom je vakgenoten tegen, deskundigen, boeren, tuinders en burgers. Dat netwerk heeft al veel bijgedragen aan verbetering en conditie van vee en grond. Dat is indrukwekkend en hoopgevend. Ook voor de bollengronden."
Hij weet zich gesterkt door de provincie Noord-Holland, heeft contacten gezocht met de stichting Duurzaam Bodemleven in de Noordkop en met vertegenwoordigers van de vakorganisatie KAVB in de bollensector. Die hebben hem gesterkt in zijn activiteiten.
„Ja, ik verwacht dat de bollensector er klaar voor is. Natuurlijk moet het gepaard gaan met afzet, je moet je bloemen ook verkopen. Maar de vraag naar biologisch geteelde bolbloemen is er, de sector moet nu zorgen voor het aanbod. De consument moet kunnen rekenen op een herkenbaar product. Daarom moet je als producentkweker een aantal dingen zelf doen. Zoals verpakken; dat kan coöperatief. Ook bollen aanbieden in de droogverkoop. En ervoor zorgen dat in een vaste periode van het jaar, van bijvoorbeeld december tot mei, daadwerkelijk op de bloemen kan worden gerekend."
Voorwaarde
Het technisch uitwerken van de maatregelen is de kern van het overleg in de studiegroep. Een goede behandeling van de grond is voorwaarde, essentieel zelfs, en Braakman wijst erop dat daarmee resultaten zichtbaar zijn: „De waarde van compost is wel gebleken. Op de Keukenhof wordt de grond met natuurlijke middelen en compost succesvol onderhouden."
En spuiten hoeft dan nooit meer?
Braakman: „Anders. Er wordt nu bij voorbeeld al veel gespoten met een soort compostthee, ook op bollenpercelen in Noord-Holland. Dat moet je juist vooraf doen, preventief. Het versterkt je plant voordat er aantasting plaatsvindt.""
Braakman heeft al twintig jaar zelf biologisch bollen geteeld. „En nu span ik me in voor deze zaak. Een sterke bodem is het uitgangspunt voor een gezonde teelt. Ik wil daarvoor een basis leggen. Ik kan niet van alles uitvoeren. Met een studiegroep kunnen we heel ver komen."
Op dinsdag 12 april is er in Swifterbant een speciale ontmoeting en een studiedag aan gewijd met als thema ’De bodem, uw en ons ecologisch kapitaal’, opgezet door Netwerk Vitale Landbouw &
Voeding samen met de Vereniging Behoud Boeren en Milieu.
Voor informatie van Wil Braakman: wilbrord@naturalbulbs.nl of 0224-561166.
NHD
0 reacties :
Een reactie posten