Wieringermeer - Met dat plan wil de gemeente alle solitaire windturbines in de polder laten verdwijnen door deze op te nemen in lintopstellingen.
Er komt eerst een speciaal windweekend waarin het hele project nog eens uit de doeken wordt gedaan, daarna start de inspraakprocedure over de structuurvisie voor het windplan.
Het windweekend zal worden gehouden op 16 en 17 aprill. Direct daarna, op 18 april, wordt de volgende stap gezet aan het windplan van de Wieringermeer.
Dat is de uitkomst van de commissie Grondgebiedzaken gisteravond in Wieringerwer. Na de inspraakronde over de structuurvisie wordt het windplan verder uitgewerkt. „Waarschijnlijk krijgt de gemeenteraad dan al in september een voorstel tot het vaststellen van de structuurvisie. Dan moet ook duidelijk zijn hoe de inwoners in de Wieringermeer van het windplan kunnen meeprofiteren. De participatieparagraaf moet gelijk worden vastgesteld met de ruimtelijk visie", zei wethouder Peter Ruijter gisteravond tijdens de commissie grondgebiedzaken.
De gemeente werkt samen met de provincie, Rijk en de belangengroep Windkracht Wieringermeer (waarin ECN, Nuon en de individuele windturbine-eigenaren samengebracht) en het Rijk aan een windplan voor de Wieringermeer.
- Het plan bestaat ruwweg uit drie delen. Alle solitaire molens moeten plaatsmaken voor lijnopstellingen.
- Het testpark van ECN en van Nuon worden opgeschaald.
- Er mogen niet meer molens komen maar er moet wel meer elektriciteit worden opgewekt.
Het straks ter inspraak gebrachte windplan gaat uit van een lange lijn van hoge windturbines aan de westzijde van de Wieringermeer, die doorloopt tot het zuiden bij Agriport A7. Daarnaast staat er in het noordoosten van de gemeente bij de Waterkaaptocht een lijnopstelling gepland en wordt het testpark van ECN opgeschaald.
Een meerderheid in de gemeenteraad is voor het ter inspraak leggen van deze structuurvisie onder het windplan. Wel hopen de fracties op veel reacties uit de bevolking.
0 reacties :
Een reactie posten