Turbines langs westen

Datum:
  • zaterdag 19 februari 2011
  • in
  • Categorie: , , ,
  • Wieringermeer  -  En de langste lijnopstelling loopt eigenlijk van noord naar zuid langs de hele westrand van de Wieringermeerpolder.

    DOOR MIKE DEUTEKOM
    De kleine honderd wind turbines die nu in de Wieringermeer staan, maken straks plaats voor circa 76 grotere en zwaardere molens. Deze komen voornamelijk langs de westrand van de polder te staan. Het totale vermogen verviervoudigd bijna tot 400 megawatt en per jaar wordt er dan stroom opgewekt voor zo’n 200.000 huishoudens. Dat blijkt uit het Windplan Wieringermeer.
    Het plan om van de solitaire turbines in de gemeente af te komen, de lijnopstellingen op te schalen en het ECN-testcentrum te kunnen uitbreiden, gaat de volgende fase in. Na onderzoek is er uit de twee oorspronkelijk voorgestelde modellen voor het Windplan, een derde model ontstaan. Dit model ’Boogspant’ gaat uit van vijf lijnopstellingen met turbines met een maximale ashoogte van 120 meter, die minimaal vier maal de ashoogte afstand van elkaar staan.
    De drie kortste lijnopstellingen komen op het terrein te staan bij het ECN-testcentrum of in de directe omgeving daarvan. Een Langer lint van molens is gepland vanaf het noordelijkste puntje van het Robbenoordbos, langs de Waterkaaptocht tot de hoogte van Wieringerwerf.
    En de langste lijnopstelling loopt eigenlijk van noord naar zuid langs de hele westrand van de Wieringermeerpolder. De eerste molens komen in het huidige Windplan te staan ter hoogte van de Schelpenbolweg in het noorden en via de contouren van pak weg de Waardweg in het westen gaat het lint verder naar het zuiden om zo rond de Oostlanderweg bij Agriport A7 te eindigen.
    Het model ’Boogspant’ kan naar verwachting van de opstellers rekenen op het meeste draagvlak onder de bevolking. Het model bevindt zich op afstand van de dorpskernen, solitaire turbines gaan op in lijnopstellingen waardoor er een rustiger beeld ontstaat en het Wind plan biedt kansen voor participatie door de gemeenschap, zo stelt men.
    Volgens de opstellers van het Windplan voldoet dit model aan de randvoorwaarden en kan het worden vertaald naar een structuurvisie. Op 10 maart wordt het plan besproken in de commissie grondgebiedzaken. Als de meerderheid zich erin kan vinden, start in april de inspraakprocedure.
    Bron: NHD




    0 reacties :

    Een reactie posten