Meer munitie voor asbestslachtoffers

Datum:
  • dinsdag 22 februari 2011
  • in
  • Categorie:
  • 22 februari 2011 Amsterdam - Rechter accepteert ook eerdere getuigenverklaringen door Jan Colijn
    Asbestslachtoffers die het dodelijke longvlies­kanker hebben opgelopen op de werkvloer, hebben voortaan meer juridische mogelijkhe­den om hun vroegere werkgever aansprakelijk to stellen.

    Voornaamste probleem waar slachtoffers op stuiten, is dat ze geen namen hebben van oud-collega’s die hun relaas kunnen ondersteunen of dat de­ze oud-collega’s niet meer in leven zijn.

    De rechtbank in Rotterdam heeft nu voor het eerst een asbestslach­toffer in het gelijk gesteld op basis van getuigenver­klaringen van ’derden’. Mr. Bob Ruers, de asbest-letselschadeadvo-caat van ons land, spreekt van juri­sprudentie: „Dit is een baan­brekend vonnis. Het is voor het eerst dat ik dit meemaak in de vijftien jaar dat ik asbestza­ken doe."

    Stage 

     De zaak rond asbestpatient Rudie Copier (78) uit Den Bosch leek aanvankelijk juridisch hopeloos. De man kreeg bijna drie jaar geleden mesothelioom (longvlieskanker) nadat hij in 1956 drie maanden stage had gelopen bij de voormalige scheepswerf Wilton Fijenoord. „We zijn het nage­gaan: dit was de enige periode waarin hij blootgesteld is aan asbest", aldus mr. Ruers. "De rest van zijn carrière had hij een leidinggevende functie, een kantoorbaan. Het grote probleem was echter dat hij geen namen had van de collega’s met wie hij heeft gewerkt. Daarop besloot Ruers tot een juridisch novum. Hij overlegde de rechter de verklaringen van tien voorrnalig Wilton-Fijenoord-medewerkers die reeds als getuigen in eerdere asbe­strechtszaken hadden afge­legd. „In de jaren dat ik asbest­zaken doe, heb ik een dossier opgebouwd met ruirn 300 getuigenverklaringen van mensen die bij uiteenlopende bedrijven hebben gewerkt."

    Ook tot mr. Ruers’ verrassing accepteerde de Rotterdamse rechtbank het bewijs. De huidige eigenaar van de scheepswerf werd veroordeeld tot betaling van ruim 50 mille smartengeld met daar boven­op de materiele schadevergoe­ding, waarvan de hoogte nog moet worden vastge­steld. „De verjarings­termijn voor as­bestkanker is wel­iswaar dertig jaar, maar de Hoge Raad heeft eerder al geoordeeld dat de rechter daar onder bepaalde omstandigheden van mag afwijken.

    Dat de rechter nu echter ook verklaringen van ’derden’ accepteert, is een primeur. Dit biedt juridische mogelijkheden voor andere as­bestslachtoffers, die hun (ex-) werkgever aansprakelijk wil­len stellen." 

    Asbestslachtoffer Rudie Co­pier dacht aanvankelijk dat de gang naar de rechter geen en­kele zin had: „Bij het Instituut Asbestslachtoffers zeiden ze dat de kans op succes nihil was. Vooral omdat ik geen na­men van collega’s had. Ik hoop dat met dit vonnis in de hand toekomstige slachtoffers hun recht kunnen halen." De advocaat van Wilton Fij­enoord was niet bereikbaar voor commentaar.

     Bron: de Telegraaf



    0 reacties :

    Een reactie posten