Windbeleid Zijpe kan alle kanten op waaien

Datum:
  • donderdag 2 december 2010
  • in
  • Categorie: , , ,

  • Het windbeleid van de gemeente Zijpe lijkt nog alle kanten op te kunnen waaien.


    DOOR JAN MOL

    Maar dat het ten aanzien van windenergie in de Zijper polders een stuk kariger wordt dan het regionaal of provinciaal beleid op het oog hebben, is vrijwel onontkoombaar. Dat werd gisteravond duidelijk tijdens de commissie voor grondgebiedszaken.

    Volgende week beslist de gemeenteraad over de Windnotitie. Als de Zijper raadsfracties doorgaan op de gisteravond ingeslagen weg met meningen en opvattingen, kan het die avond amendementen regenen. Want het college gaf te kennen geen uitgesproken opvattingen te hebben, en het windbeleid geheel bij de gemeenteraad neer te leggen.

    In de Windnotitie wordt ruimte geboden voor vier nieuwe, kleinere windturbines: drie ten noorden van Sint Maartensvlotbrug en een bij de rioolwaterzuivering bij de Stolpen. En ter vervanging van de reeks windmolens langs het Noordhollands kanaal ten zuiden van Burgerbrug zouden daar drie ook wat kleinere windturbines op ’het stort’ geplaatst kunnen worden.

    Verwarring

    Maar liefst tien insprekers hadden zich aangemeld, zowel voor als tegenstanders van meer windturbines. „We zijn totaal in verwarring," vertolkte Riet Dapper uit Burgerbrug de mening van veel Burgerbruggers en inwoners van Polder F. Want zij ziet aankomen dat er naast de drie op ’het stort’ straks alsnog drie hele grote turbines van het door de raad afgeschoten windpark Jan van Kempen komen. Omdat dat buiten de gemeente om op basis van de crisis- en herstelwet door de provincie kan worden ‘geregeld’. „Wij vragen onze bestuurders, om samen met ons bier tegen te strijden," betoogde zij.

    Frans Wetsteyn van windcoöperatie Kennemerwind kwam evenwel tot een tegengestelde opvatting: „De conclusie dat er in Zijpe vrijwel geen plaats is voor windenergie, is ongerijmd." Cor de Graaf sprak namens eigenaren van windturbines dat Zijpe op gebied van windenergie zo langzamerhand een brevet van onvermogen heeft. „Hier hebben we een van de beste windlocaties van ons land."

    Vooral Gerrit Schuijt ondervond de gevolgen. Al in 2006 waren al zijn papieren voor opschaling van zijn turbine correct en in orde. Maar hij woont net naast Grote Sloot 158, waar de meest omstreden turbine van de Zijpe staat. Hoewel alles oké was heeft hij nooit definitief groen licht gekregen, en inmiddels is het beleid gewijzigd en mag hij niets meer. Tenzij de gemeenteraad volgende week ook op dit punt met een amendement anders beslist.


    0 reacties :

    Een reactie posten