‘Wij geven onze strijd niet op’

Datum:
  • woensdag 15 december 2010
  • in
  • Categorie: , , ,


  • Dat de gemeenteraad van Zijpe met het Windbeleid hun plannen heeft weggeblazen, heeft ze alleen maar strijdvaardiger gemaakt.




    DOOR JAN MOL(NHD)

    SINT MAARTENSBRUG

    Ze zijn nog steeds zelfverzekerd en vol energie: Gerrit Schuijt en zijn zoon Jan. Ze gaan door met de plannen voor de windturbine op hun bedrijf.

    Dat de gemeenteraad van Zijpe met het Windbeleid hun plannen heeft weggeblazen, heeft ze alleen maar strijdvaardiger gemaakt. „Er ligt voor duurzame energie een opdracht van de rijksoverheid. De provincie moet die uitvoeren en kan daarmee de gemeente overrulen. En ons plan is nog steeds correct en voldoet aan alle eisen", vertelt Gerrit Schuijt.

    Wachten

    De kleine windturbine op hun bedrijf is inmiddels bijna twintig jaar oud en aan vervanging toe. Hij is wezenlijk voor de energievoorziening van het veehouderij- en bollenbedrijf. In 2006 was alles in orde en kon het voorbereidingsbesluit worden genomen en de bouwvergunning voor een nieuwe op te schalen turbineworden verstrekt. De gemeente wilde alleen nog even wachten op meetresultaten van de buurman, de inmiddels in Zijpe overbekende megaturbine Grote Sloot 158.

    Op dat moment begon de omgeving zich te roeren, kwamen er protesten, met als eind van het liedje dat de Schuijts maar moesten wachten tot er voor de gemeente Zijpe een windbeleid zou worden vastgesteld. Meer dan vier jaar werden ze aan het lijntje gehouden en toen de beslissing viel, hadden ze het nakijken.

    Onrechtvaardig

    „Vreselijk onrechtvaardig, waar blijf je als een overheid zich niet aan zijn woord houdt. Maar je wordt gehard. Dat windbeleid is helemaal toegeschreven naar de tegenstanders om van het gezeur en de terreur of te zijn." Vader en zoon Schuijt vinden het wrang dat ze nog nooit echt zijn benaderd door de bestuurders om inhoudelijk over het opschalen van hun windturbine te praten. „ledereen kijkt maar naar die grote buur, maar die van ons wordt een stuk kleiner, ruim twintig meter lager en een vermogen van tegen een megawatt." Die van de buur is ruim twee megawatt.

    De Schuijts zijn teleurgesteld in het vele protest: „Bijna allemaal mensen uit de stad die hier voor hun rust komen en na twintig jaar in een serviceflat in de stad gaan wonen om te kijken hoe ze daar hun zin weer door kunnen drijven. En ondertussen niets bijdragen aan een duurzame maatschappij. Ook in een agrarisch gebied moet je je aanpassen aan de realiteit. Dat moeten agrariers ook met tal van regels en voorschriften."

    Jan Schuijt wil het bedrijf aan de Grote Sloot als een modern bedrijf voortzetten: „Precies zoals dat past in het Europees landbouwbeleid. Duurzaam en leefbaar platteland kan alleen bestaan als dat vitaal is, dus als de mensen die er wonen en werken in een nieuwe economic met jonge ondernemers ook wat kunnen verdienen. Dan moet je je niet laten tegenhouden door wat stadse mensen die overal van opschrikken."

    Overdreven

    Zij zijn behoorlijk geschrokken toen een raadslid hen vertelde: ‘Als jullie wat verdienen aan iets waar een ander last van heeft, ben ik tegen.’ Gerrit Schuijt: „Daar zakt je mond toch van open, zo’n stalinistische opmerking. Bovendien zwaar overdreven. Je krijgt op gesubsidieerde turbines geen 25, maar 9 cent per kilowattuur." Vader en zoon Schuijt zien overigens niets in het idee van de gemeente, om wel mee te investeren in de drie windturbines die ten noorden van Sint Maartensvlotbrug wel gebouwd mogen worden.

    Schuijt: „Ik heb nu al gehoord dat daar ook weer protesten komen, die turbines zijn nog kleiner dan die van ons, je moet bovendien delen en dan ook nog de helft’afdragen aan de landeigenaar. Wij richten ons op de vervanging en opschaling van ons eigen turbine bij ons bedrijf; we zijn nog lang niet uitgestreden.’

    0 reacties :

    Een reactie posten