27 december 2010
Alkmaar - De energieproductie van het windmolenpark, dat op ruim veertig kilometer voor de kust van Borkum wordt gebouwd, bedraagt jaarlijks 750.000 MWh.
DOOR ROEL VAN LEEUWEN
De omschakeling van afvalbedrijf naar een duurzaam werkend energiebedrijf krijgt bij de Huisvuilcentrale in Alkmaar steeds meer vorm. De HVC investeert met circa 19 miljoen euro fors in een windmolenpark, dat voor de kust van het Duitse Waddeneiland Borkum wordt gebouwd.
Waar afvalverwerking altijd de hoofdtaak is geweest van de HVC, wordt dit steeds meer een onderdeel in het totale pakket aan activiteiten.
Verduurzaming
Om een forse bijdrage te kunnen leveren aan de klimaatdoelstellingen van de groep aandeelhouders, bestaande uit 56 gemeenten en vijf waterschappen, richt HVC zich nu sterk op de verduurzaming van de energievoorziening van de in HVC deelnemende overheden.
Zo houdt het bedrijf zich onder meer bezig met zonne-energie en bio-energie en ontwikkelt het warmtenetten en installaties voor de productie van groen gas uit GFT-afval. Samen met 33 lo-kale Duitse, Zwitserse en Oostenrijkse energiebedrijven participeert HVC nu dus ook in een groot Duits windmolenpark op zee. Als een na grootste aandeelhouder heeft HVC de afgelopen week het definitieve bouwbesluit, inclusief financiering afgerond. In totaal is er met de bouw van de eerste fase van het windpark ruim 700 miljoen euro gemoeid.
Dilemma
Voor de aandeelhouders van HVC betekent dit dat ze hiermee groene elektriciteit krijgen uit het Duitse windmolenpark. „Vroeger stonden onze aandeelhouders voor het probleem om hun afval te verwerken, nu staan ze voor de taak om hun energievoorziening te vergroenen", zegt woordvoerder Monic van Eerden van HVC
„Dat kun je als gemeente niet alleen. Daarom hebben onze aandeelhouders twee jaar geleden al gezegd: laten we daarvoor ons eigen bedrijf benutten."
De energieproductie van het windmolenpark, dat op ruim veertig kilometer voor de kust van Borkum wordt gebouwd, bedraagt jaarlijks 750.000 MWh. Dat is vergelijkbaar met het elektriciteitsverbruik van ruim 200.000 huishoudens per jaar. HVC zal mogelijk ook investeren in de tweede fase van het windmolenpark. Volgens Van Eerden deden zich geen kansen voor om te investeren in een park voor de Nederlandse kust.
Bundelen
HVC wordt ook aandeelhouder van het Duitse energiebedrijf Trianel GmbH. Dit bedrijf is eind jaren negentig opgericht op na de liberalisering van de energiemarkt in Duitsland de krachten van de lokale publieke energiebedrijven te bundelen. Trianel ondersteunt zijn aandeelhouders bij de in- en verkoop van energie. Van Eerden: „Door de schaal grootte is Trianel in staat om gunstige prijsafspraken te maken voor bijvoorbeeld elektrisch vervoer en zonnedaken."
0 reacties :
Een reactie posten