Wieringermeer - De gemeente Wieringermeer heeft een uiterst twijfelachtige rol gespeeld bij de vaststelling van het bestemmingsplan voor de uitbreiding van glastuinbouwgebied Agriport.
Dat bleek in de afgelopen week bij de behandeling van bezwaren tegen het plan bij de Raad van State.
Volgens de raadsvoorzitter heeft de gemeente samen met de ontwikkelaar Agriport Uitbreiding Beheer (AUB) in een een-tweetje het agrarisch bedrijf Poodt gemangeld. De gemeente paste op aanwijzing van de ontwikkelaar de bestemming van de gronden van Poodt aan. Het gevolg daarvan is dat de ontwikkelaar bevrijd is van een overeenkomst over grondruil met Poodt.
Waarom de ontwikkelaar van de overeenkomst met Poodt af wil, werd niet duidelijk. De advocaat van AUB liet daarover niets los bij de Raad van State. Wel stelde hij samen met de gemeente vast dat het onzeker is of die gronden van Poodt nog gebruikt gaan worden voor glastuinbouw. Daarom is die bestemming ervan af gehaald.
De Raad van State toonde zich zeer verbaasd over de rol van de gemeente in dit spel. Die is des te opmerkelijker, omdat de gemeente ook zegt dat het wel de verwachting is dat de gronden van Poodt binnen de bestemmingsplanperiode van tien jaar voor glastuinbouw worden gebruikt. Daarmee lijkt de gemeente zich tegen te spreken en rijst de vraag waarom de gemeente dan toch zijn oren heeft laten hangen naar de wens van de ontwikkelaar.
De raadsvoorzitter constateerde dat de gemeente juist gemakkelijk de bestemming van glastuinbouw op de percelen van Poodt had kunnen leggen. In dat geval zit de ontwikkelaar echter vast aan de grondruil met Poodt, want dat is een voorwaarde in de overeenkomst.
De advocaat van Poodt wees de Raad ook op de plotselinge omslag bij de gemeente. Aanvankelijk wilde die eveneens de door Poodt gewenste glastuinbouwbestemming geven. Dat was ook vastgelegd in het ontwerpbestemmingsplan.
Een woordvoerster van de gemeente stelde bij de Raad dat de overeenkomst tussen de ontwikkelaar en Poodt helemaal los staat van de procedure van het bestemmingsplan. Dat is juridisch gezien inderdaad het geval. Maar volgens de advocaat en de Raad van State is wel vereist dat voor de plotselinge aanpassing van het bestemmingsplan een zware motivatie wordt gegeven. Die kwam er tijdens de zitting bij de Raad niet. De verwachting is dan ook dat de Raad het plan afschiet.
Overigens werd ook door andere agrarische bedrijven buiten het plangebied kritiek geleverd op het bestemmingsplan. Ze zijn bang voor wateroverlast bij hun percelen. Door het enorme areaal aan kassen is er onvoldoende open grond om regenwater op te nemen. De afwatering vanuit Agriport is volgens hen onvoldoende. Maar de gemeente stelt dat de afwatering wel voldoende is.
De Raad van State doet over zes weken uitspraak.
0 reacties :
Een reactie posten