Grootste vergistingsinstallatie Nederland

Datum:
  • maandag 18 oktober 2010
  • in
  • Categorie: ,
  • Wieringermeer  -  Op het terrein van het afval- en energiebedrijf HVC in de Wieringermeer bij Opperdoes is eind vorige week de bouw van een vergistinginstallatie begonnen. 

    18 oktober 2010 

    DOOR JAN MOL

    Op het terrein van het afval- en energiebe­drijf HVC in de Wieringermeer bij Opperdoes is eind vorige week de bouw van een vergis­tinginstallatie begonnen.
     
    Het wordt de grootste vergis­tinginstallatie in Nederland.
     
    Het is bovendien de tweede van de HVC, de andere staat in Zwolle. De nieuwe installatie zal jaar­lijks 72.000 ton gft-afval omzet­ten in 7,6 miljoen kubieke meter biogas en bijna 27.5000 ton com­post. Het groene gas kan recht­streeks op het regionale aardgas­netwerk worden afgeleverd. Dat kan vrijwel aan de poort, omdat daar een gasleiding loopt.
     
    De werkzaamheden vorige week zijn gestart met het slaan van de eerste paal. Gepland is dat de bouw volgende zomer, ergens in augustus zon, klaar kan zijn. Dan kan het eerste gas begin no­vember worden afgeleverd.
     
    De vergistinginstallatie wordt vrijwel geheel gevoed met het gft-afval van de bekende groene emmer. De HVC ziet de vergis­ting als een eerste stap naar de vergaande verduurzaming van aardgas. Het bedrijf wil deze techniek nog verder toepassen omdat vergisting van gft-afval een bete r milieurendement ople­vert dan alleen composteren.
     
     HVC gaat het ‘groene gas’ ook gebruiken als brandstof voor voertuigen. Overigens kan het biogas uit beide installaties (Wie­ringermeer en Zwolle) gebruikt worden als transportbrandstof. Dat levert op jaarbasis een besparingvan ongeveer 15.000 tonCO2 op, evenveel als zo’ n 75.000 auto’ s uitstoten.
     
     
    Bron: NHD

    0 reacties :

    Een reactie posten