HVC wil kooldioxide leveren voor kassen

Datum:
  • vrijdag 16 juli 2010
  • in
  • Categorie: ,

  • 16 juli 2010 

    Alkmaar  -  De Huisvuilcentrale (HVC) in Alkmaar wil grote hoe­veelheden kooldioxide (C0z) als meststof leveren aan glastuin­bouwbedrijven in Noord-Hol­land. 

    DOOR ED DEKKER


    Als eerste op het oog zijn kassen in de concentratiegebie­den Agriport in de Wieringer­meer, Het Grootslag in Andijk/ Wervershoof en Alton in Heer­hugowaard.
    Bij het verbranden van afval en biomassa ontstaat rookgas dat voornamelijk uit CO2 bestaat. Hierdoor verdwijnt bij HVC jaar­lijks 650.000 ton kooldioxide via de schoorsteen de lucht in. Elke ton afval veroorzaakt ongeveer een ton CO2. HVC wil het gas be­nutten. De drie Noord-Holland­se glastuinbouwgebieden bieden een potentieel van 450.000 ton. per jaar.
    HVC denkt te beginnen met Agriport. Tuinders in dit gebied hebben vergaande interesse geoond. Zij willen verduurzamen door de benodigde warmte uit aardwarmte te winnen, waar­door gasmotoren overbodig wor­den. Hierdoor is een andere CO2-­bron nodig, zoals die van de HVC. De centrale hoopt in 2012 een pijpleiding aan te leggen naar de Wieringermeer. Het sys­teem kan dan vanaf voorjaar 2013 werken.

    Scheiden

    Levering aan Agriport kost 45 miljoen euro. Dertig miljoen gaat op aan de bouw van een spe­ciale installatie om de CO2 te scheiden van de rookgassen.
    De financiële haalbaarheid van het project is nu in studie. In het najaar volgt een definitief be­sluit over de uitvoering. HVC werkt samep met het bureau Joulz uit Rotterdam, onderdeel van energiemaatschappij Eneco.


    Bron: NHD





    0 reacties :

    Een reactie posten