Falende Milieudienst Kop van Noord-Holland

Datum:
  • woensdag 28 juli 2010
  • in
  • Categorie: ,
  • 28 juli 2010 Anna Paulowna - De Milieudienst Kop van Noord-Holland baseert zich op o.a. aannames en niet op daadwerkelijke onderzoeken. 


    De Milieudienst Kop van Noord-Holland (MD) voert de milieutaken uit voor de gemeenten Anna Paulowna, Harenkarspel, Niedorp, Schagen, Wieringermeer en Zijpe. Sinds 1 januari 2007 is de gemeente Anna Paulowna aangesloten.

    Verzoek om handhaving 

     19 juni 2009 doen 11 inwoners van Van Ewijcksluis, die rondom het ZAP-bedrijf wonen, bij de gemeente Anna Paulowna een verzoek om handhaving. Reeds jaren ondervinden zij overlast en die neemt de laatste jaren ook nog toe vanwege uitbreiding van de werkzaamheden.

     De inwoners dachten verlost te worden van het ZAP-bedrijf door verplaatsingsplannen van de gemeente Anna Paulowna naar o.a. de Oostpolder. Voorheen waren er plannen van ZAP te verhuizen naar de Kerkweg. Deze plannen gingen ook al niet door.

    Hoe noodzakelijk de verhuizing van ZAP naar een andere locatie is blijkt wel uit het feit dat de Gemeente in 2008 de som van € 100.000 wilde steken in nadere onderzoeken voor een verhuizing.

    Het bedrijf heeft bouwvergunningen voor uitbreiding in het dorp aangevraagd voor een kantoor en een loods. De bouwvergunning voor een kantoor is al verleend door de Gemeente.

    Het verzoek om handhaving werd door de gemeente Anna Paulowna afgewezen, het bezwaar tegen dit besluit werd op 8 maart behandeld in een zitting van de Commissie voor Bezwaar en Klachten.

    De Gemeente blijft te allen tijde verantwoordelijk voor de afhandeling van een verzoek om handhaving. De Milieudienst bij monde van de heer Allard, verdedigde de handelswijze van zowel de Gemeente als de Milieudienst tijdens de zitting fanatiek.

     Akoestisch onderzoek

     De Milieudienst kwam met een akoestisch onderzoek, waarvan de metingen waren verricht op 3 juni 2009 door een door ZAP ingehuurd bedrijf i.v.m. de ruimtelijke onderbouwing vanwege de bouwaanvraag voor de loods, dus nog voor het ontvangen verzoek om handhaving en terwijl ’akoestisch maatgevend’ vooral de oogstperiode in de maanden juli, augustus en september is. De commissie concludeert dan ook dat de door omwonenden ondervonden geluidsoverlast in het geheel niet is onderzocht door de gemeente.

    Wat betreft op- en overslag op de openbare weg en verkeersoverlast in de buurt constateert de commissie dat de Gemeente / Milieudienst in het geheel geen onderzoek heeft gedaan. De Gemeente / Milieudienst heeft haar besluitvorming slechts gebaseerd op een schatting van de Milieudienst en een bevestiging van deze schatting door een niet nader genoemde medewerker van Z.A.P.

    Stofoverlast 

     Ook wat betreft stofoverlast heeft de Gemeente / Milieudienst daadwerkelijk geen onderzoek gedaan en concludeert de commissie, dat er onzorgvuldig is gehandeld. De commissie wijst erop dat niet alleen het Activiteitenbesluit, maar ook de Bouwverordening van toepassing is op het laden en lossen op de openbare weg. Tevens wijst de commissie op het feit dat, zoals de Milieudienst stelt, de vergunningsvoorschriften aangaande het laden en lossen op de openbare weg niet meer gelden nu de Z.A.P. verleende Wm-vergunning van rechtswege is vervallen, dat dit niet betekent dat omwonenden overlast door stof bij het laden en lossen op de openbare weg eenvoudigweg hebben te dulden.

    Strijdigheid met de voorschriften van de vergunningen

    De Milieudienst had op 5 mei 2009 een controle bij ZAP uitgevoerd en vond het niet nodig om opnieuw onderzoek te doen naar eventuele strijdigheid met de voorschriften van de vergunningen. De commissie is echter van oordeel dat desondanks, gezien het verzoek om handhaving, opnieuw een controle had moeten worden uitgevoerd. Dit omdat na 5 mei 2009 zich altijd overtredingen kunnen voordoen, dan wel zich hebben voorgedaan. De commissie wijst in dit kader op het bezoekverslag van de milieucontrole op 1 september 2008. Blijkens dit verslag is het naleefgedrag van Z.A.P. slecht. Ook hier concludeert de commissie heeft de Gemeente / Milieudienst onzorgvuldig gehandeld.

    Strijdigheid met het bestemmingsplan 

     De Gemeente / Milieudienst is van mening dat niet kan worden gesteld dat uit de herziene Hinderwetvergunning uit 1993 blijkt dat de activiteiten van Z.A.P. zijn uitgebreid en dat daarmee de bedrijfsvoering van Z.A.P. niet meer onder overgangsrecht zou vallen.

    De Gemeente / Milieudienst baseert deze redenering niet op daadwerkelijk inzicht in de activiteiten zoals die nu in en rondom Z.A.P. plaatsvinden, maar op aannames. Het had, zoals herhaaldelijk overwogen door de commissie, op de weg van de Gemeente / Milieudienst gelegen om daadwerkelijk onderzoek te doen naar een vergroting of verzwaring van de activiteiten van Z.A.P. Nu de Gemeente / Milieudienst dit heeft nagelaten, heeft zij ook hier onzorgvuldig gehandeld.

     Advies 

    Commissie De commissie oordeelt, dat het bestreden besluit onzorgvuldig tot stand is gekomen. Dit omdat op het verzoek om handhaving is beslist zonder deugdelijk, concreet onderzoek naar de overtredingen die zouden zijn begaan door Z.A.P.

     De commissie acht het bezwaarschrift van de omwonenden ontvankelijk en gegrond. De commissie adviseert de Gemeente om het besluit te herroepen wegens aan de gemeente te wijten onrechtmatigheid. 

    Naschrift stichting JAS

     De Gemeente heeft tot heden nog geen besluit in heroverweging genomen. De Gemeente heeft laten weten, dat deze zomer er onderzoek zal worden verricht naar de overlast die de omwonenden ondervinden.

    Advies Commissie Bezwaren en Klachten

     Lees ook:

     13-1-2010 De Politiek en Van Ewijcksluis (2)

     13-8-2009 De Politiek en Van Ewijcksluis (1)

    Redactie JAS

    0 reacties :

    Een reactie posten