’Nooit onderzoeker GGD gezien’

Datum:
  • dinsdag 8 juni 2010
  • in
  • Categorie: , ,
  • 8 juni 2010 Provincie NH - „Ons vertrou­wen in de GGD is omgeslagen in zware bedenkingen."
    Als vader van een kind met een afwijking wilde hij dolgraag praten met de GGD Zaanstreek Waterland over de vuilstort in Nauerna.

     De vader, die anoniem wil blij­ven, had willen praten over het mogelijke verband tussen die vuilstort en het relatief grote aantal kinderen met een aange­boren afwijking. ,,Maar ik heb nooit een onderzoeker gezien. Ik heb via, via moeten horen dat wij in Nauerna niet wilden meewer­ken aan dat onderzoek van de GGD naar een mogelijk verband tussen aangeboren afwijkingen en de vuilstort hier in Nauerna. Dat maakt mij boos en verdrie­tig."

    In Nauerna, bij Assendelft en Westzaan, zijn in een bepaalde periode 35 kinderen geboren, van wie zeven met een aangebo­ren afwijking ter wereld kwa­men. Zoals het syndroom van Down en afwijkingen aan lede­maten. Dat percentage van twin­tig procent is fors hoger dan het landelijk gemiddelde van drie procent. „Ik wil. als vader na­tuurlijk weten of er een verband is tussen de geboorte van mijn kind en de aanwezigheid van die vuilstortplaats." Volgens de GGD, zo blijkt uit de conclusies van haar rapport, is er geen rela tie.

    De vader: „Als je dan hoort dat die onderzoekers van de GGD met niemand van de betrokke­nen, mensen zoals ik, hebben ge­sproken, zet ik bij voorbaat vraagtekens bij dat onderzoek." Dat doet ook Belangengroep Nauerna, waarbij 95 procent van de ruim honderd bewoners aan­gesloten zijn.

    Sinds eind vorige week, na de publicatie van het GGD-rapport heerst onder inwoners van Nau­erna nog steeds onvrede over de kwaliteit van dat onderzoek. Ewald Antonissen, woordvoer­der namens van de Belangen­groep Nauerna: „Ons vertrou­wen in de GGD is omgeslagen in zware bedenkingen.

    Wat ons stoort is dat de onderzoekers veelvuldig zijn langs geweest bij Afvalzorg, de beheerder van de stortplaats en dat wij alleen een kennismakingsgesprek met de GGD hebben gehad." Uit verscheidene epidemiolo­gische studies over gezondheids­effecten blijkt dat met redelijke zekerheid kan worden aangeno­men dat leven in de nabijheid van stortplaatsen een verhoogd risico met zich meebrengt, aldus de belangengroep.

     Bron: NHD

    0 reacties :

    Een reactie posten