’We zetten Agriport niet op slot’

Datum:
  • zaterdag 30 januari 2010
  • in
  • Categorie:
  •  zaterdag 30 januari 2010 


    Wieringermeer  -  De animo voor Agriport is er nog steeds, maar voor het op­zetten van,een nieuw bedrijf is geen geld (te krijgen). 

    Terughoudend

     
    Geen inkomsten, geen investeringen. Jack Kranenburg, commercieel directeur van Agriport A7, is bondig en helder. Agriport heeft in voorgaande ja­ren een stormachtige groei ondergaan door een no-nonsense aan­pak van de initiatiefne­mers. Diezelfde bena­dering moet hen nu be­hoeden, hun nek in een strop te steken.
     
    DOOR JAN MOL
     
     „Kijk in de verslagen van het Landbouw Economisch Insti­tuut: 2009 was het slechtste jaar ooit voor de Nederlandse tuin­bouw met daarin de glastuin­bouw. In 2008 zette de krediet­crisis in. Tot die tijd hebben we de ontwikkelingen op Agriport versneld naar voren gehaald en nóg moesten we bedrijven te­leurstellen. Nu is de ontwikke­ling helemaal om: drastisch lage prijzen voor glastuinbouwpro­ducten waardoor bedrijven in­teerden op hun vermogen om de jaarlijkse kosten te kunnen betalen."
     
    De bank
     
    Anderzijds wijst Kranenburg op de grote rol van de bank, voor glastuinders vrijwel altijd de Rabobank.
     
    „De bank is door de crisis ener­zijds terughoudend omdat die eerst zijn eigen vermogen moet laten aansterken en voorts bij leningen juist een groter eigen­ vermogen van investeerders eist. De animo voor Agriport is er nog steeds, maar voor het op­zetten van,een nieuw bedrijf is geen geld (te krijgen). Dan kun­nen wij ook geen geld steken in het ontwikkelen van een nieuw bestemmingsplan."
     
    Reden waarom de gemeente Wieringerrneer is verzocht het tweede deel van Agriport nog geen bestemming voor glas­tuinbouw te geven. „Zo’n be­stemming verplicht Agriport dat gebied te ontwikkelen, rio­lering, gas enzovoort aan te leg­gen, de wegen aan te passen, ka­vels in te richten, bestaande bedrijven te verplaatsen en het ge­hele planologische proces te be­geleiden. Het is onverantwoord die kosten te maken als je weet dat er geen bedrijven komen. Mocht het tij keren, dan kun­nen we razendsnel handelen. Dat hebben we met Agriport 1 wel bewezen."
     
    Agriport heeft met een milieu-effectrapportage en een beeld-kwaliteitsplan al forse kosten gemaakt op Agriport 2. Kranenburg: „Dat kan zo niet verder als er geen inkomsten tegenover staan. En de eerste tien jaar kunnen wij niets garanderen. Het hele gebied tussen Tussenweg en Westermiddenmeerweg kan agrarisch blijven, behalve de plaats waar inmiddels een nieuw glasbedrijf staat."
     
    Verwachtingen
     
     „De bestaande agrariërs kunnen met hun bedrijf gewoon door­gaan en we kunnen pas over verplaatsen praten als er nieuwe glastuinders komen. Natuurlijk is het niet leuk, er zijn verwach­tingen gewekt. Als het tij keert, zijn de agrariërs daar de eersten voor wie we nieuw land beschikbaar zullen hebben. We kunnen snel handelen, we zet­ten Agriport niet op slot."


    Bron: NHD





    0 reacties :

    Een reactie posten