Veel meer doden bij asbest

Datum:
  • maandag 18 januari 2010
  • in
  • Categorie:
  • 18 januari 2010 Den Haag - ’Nooit zelf meer weghalen’ Asbest blijkt veel gevaarlijker dan jarenlang ge­dacht. Er blijken meer dan twee keer zoveel doden door as­best te vallen dan verwacht. 

    Dat staat in een conceptrap­port van de Gezondheidsraad. Asbest veroorzaakt jaarlijks 700 doden door longvlieskanker, maar het is waarschijnlijk ook verantwoordelijk voor 900 long-kankerdoden. 

    Daarnaast bestaat er bewijs dat het eierstokkanker en strottenhoofdkanker kan ver­oorzaken. De overheid zal haar beleid naar aanleiding van de nieuwe cijfers en conclusies van de Ge­zondheidsraad aanpassen, zegt een woordvoerder van het minis­terie van vrom „Hier moeten we echt wat mee." 

    Asbestdeskundige Wim de Hollander van de Stichting Cer­tificering Asbest verwacht dat de regels verder worden aange­scherpt. Nu mag een particulier een asbestplaat tot 35 vierkante meter (bijvoorbeeld een dakplaat van de garage) nog zelf verwijde­ren, zegt hij. Bij meer asbest wordt voor de verwijdering eerst het risico op vrijkomende kan­kerwekkende vezels berekend: ,,Tot 10.000 vezels per kubieke meter kan een niet-gespecialiseerdrijf met de asbest aan de slag. Tot 10.000 vezels mogen alleen specialiseerde bedrijven het materiaal verwijde­ren." Nu blijkt dat asbest veel schadelijker is dan gedacht, zal alles aan professionele verwijderaars worden overgelaten, denkt De Hollander. 

     Blauw 

     Jarenlang werd gedacht dat blauw asbest meer kankerver­wekkend was dan wit asbest. De gezond-heidsraad plaatst daar in het rapport vraagtekens bij. De raad is ervan overtuigd dat de twee elkaar in schadelijkheid nauwelijks ontlopen. Burgers krijgen daarbij dikwijls met zo­wel wit als blauw asbest te ma­ken. Voor beide soorten asbest zouden daarom dezelfde regels moeten gelden. 

    Asbest is tot in de jaren tachtig veel toegepast in en om huizen. Vaak in de vorm van asbesthou­dend cement. Platen van asbest­houdend cement zitten onder­meer in gevels, het dakbeschot, in en rondom schoorstenen en in of bij verwarmingsinstallaties. Verder werd het materiaal ver­werkt in golfplaten voor opschu­ren, stallingen en garages. 

     Bron: NHD



    0 reacties :

    Een reactie posten