Turbine Grote Sloot 158 draait door

Datum:
  • woensdag 25 november 2009
  • in
  • Categorie: , , ,

  • De windturbine Grote Sloot 158 mag voorlopig gewoon doordraaien.


    DOOR JAN MOL(NHD)

    SINT MAARTENSBRUG


    Dat heeft de Raad van Sta­te beslist. Die ziet geen aanleiding om de windmolen stil te zetten zo lang er nog procedures lopen.

    Omwonenden klagen al jaren­lang steen en been wegens over­last van de megaturbine. De ge­meente Zijpe en de Milieudienst hebben overtredingen geconsta­teerd en boetes opgelegd, maar de Raad van. State vindt dat het met alle lopende procedures rond de turbine zo ingewikkeld is, dat op voorhand niet zomaar besloten moet worden om de molen stil te zetten.

    Gemeente Zijpe en Milieu­dienst Kop van Noord-Hollandbetreuren die uitspraak. Zowel in maart als in augustus van dit jaar heeft de gemeente boetes op­gelegd aan exploitant P. Schuit omdat zijn windturbine niet draaide of stil stond overeen­komstig de voorschriften. Schui­jt is daar tegen in beroep gegaan, en dat heeft in eerdere instantie binnen de beroepscommissie tot de opmerking geleid, nog maar even terughoudend te zijn met het doorzetten van die boetes.

    De gemeente Zijpe vond de overtredingen evenwel zwaar ge­noeg om te besluiten dat de tur­bine niet meer mocht draaien. Schuijt maakte daar bezwaar te­gen, en vroeg om een zogenaam­de ’voorlopige voorziening’. Wat erop neerkomt de molen in wer­king te houden zolang er nog geen definitieve uitspraken zijn. De voorzitter van de afdeling be­stuursrechtspraak heeft die voorziening toegewezen.

    Complex

    Vervolgens bleek dat de Raad van State de hele zaak zo complex vindt, dat pas in een bodempro­cedure een antwoord moet kun­nen worden gevonden over de juistheid of onjuistheid van de overtredingen. „Dat betekent, dat de dwangsommen dus niet kunnen worden geïnd. En dat Milieudienst niet kan optreden als de windturbine niet tijdig wordt stilgezet," aldus Zijpe.

    Het verschil van inzicht tussen de gemeente en exploitant spitst zich onder andere toe op de opvatting over het meten van windsnelheden overdag. De gemeente stelt dat het gaat om ’gemiddelden.’ De windmolenexploitant vindt dat er sprake moet zijn van ’feitelijke’ snelheden. In dat laatste geval kan de turbine s’nachts langer draaien. Voor de Milieudienst en de gemeente zijn die draaitijden de gewraakte overtredingen.

    0 reacties :

    Een reactie posten