Nog meer turbines in kop

Datum:
  • donderdag 20 augustus 2009
  • in
  • Categorie: , , , ,

  • Heller: „Er moeten nog veel meer windturbines komen in de Kop van Noord-Hol­land.


    DOOR JAN MOL(NHD)

    BURGERVLOTBRUG

    Gedeputeerde B. Heller wond er gis­teren tijdens de opening van het windmolenpark Burgervlotbrug geen doek­jes om: „Er moeten nog veel meer windturbines komen in de Kop van Noord-Hol­land." Maar hij besefte, dat het werk daarvoor op lokaal niveau moet gebeuren.

    Heller was duidelijk wat hem voor ogen staat: „We hebben on­ze doelstelling van 310 Megawatt windenergie op land in 2010 bij­na bereikt. Genoeg energie voor 210.000 huishoudens. Maar onze ambities gaan verder. Die heb­ben we naar boven bijgesteld tot 43o Megawatt in 2014. Dat moet haalbaar zijn. Op termijn den­ken wij zelfs aan duizend Mega­watt."

    Heller vindt dat de provincie Noord-Holland bij uitstek ge­schikt is als zoekgebied voor zo­veel windenergie. Hij merkte op dat plaatsing van de turbines zorgvuldig moet gebeuren. Een nieuwe windkansenkaart en structuurvisie van de provincie zullen wat hem betreft daarvoor nieuwe mogelijkheden bieden.

    Voortouw

    Minister Cramer, veel te laat aan­wezig bij de opening, beaamde in haar speech dat de provincie Noord-Holland inderdaad nog veel meer in petto heeft. Niet al­leen in de Kop, maar ook in de Wieringermeer, in West-Friesland en wat verder weg de Haar­lemmermeer: „Windenergie op land is nog altijd heel hard no­dig. Noord-Holland is een van de provincies die daarbij het voor‑ touw neemt."

    Voor grote initiator van het project, Kees Bakker van de co­operatieve windenergievereni­ging Kennemerwind, was er lof en waardering voor zijn niet afla­tende strijd om het park te reali­seren. „Hij schuwt geen debat, is altijd bereid om te discussiërenen altijd op basis van argumen­ten," betoogde wethouder B. Blonk van de gemeente Zijpe. „Het is ontzettend jammer dat in onze gemeente de publieke opinie over windenergie zo ont­zettend negatief beïnvloed is door één persoon, die zich niet aan de regels houdt," zei Blonk, zonder de naam van B. Schuijt van de veelomstreden windtur­bine Grote Sloot 158 te noemen. „We weten dat niet iedereen ge­charmeerd is van windenergie op land. Daarom gaan we in onze gemeente een maatschappelijke discussie op gang brengen over het door ons te voeren klimaatbeleid" beloofde Blonk.

    Voor Kees Bakker en zijn genodigden was het gistermiddag en heus feestje, nadat Cramer in het kapotslaan van een fles pseudochampagne het park had geopend. „Met ontevreden burgers wil ik op een ander moment wel praten. Niet nu," zei hij.


    0 reacties :

    Een reactie posten