4 april 2009
Noordkop - Er zijn nog geen overeenkomsten gesloten met bedrijven, gaf M. Cozijnsen van het Ontwikkelingsbedrijf aan
Buitendijks
Het regionaal havengebonden bedrijventerrein (RHB) in Anna Paulowna komt als het aan de initiatiefnemers Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord en Heijmans ligt op een buitendijks stuk grond aan het Noordhollands Kanaal.
DOOR MARION LONT
De dijk zal worden verlegd, waarbij zowel aan de binnen als buitendijkse kant hoge bomen het bedrijventerrein met een parkachtig ingerichte strook van honderd meter breed aan de omgeving onttrekken.
Het terrein zal slechts via één weg via een rotonde in de N99 en de weg onder de Kooybrug door, voor het verkeer worden ontsloten. Bij calamiteiten moeten hulpverleners over de fietspaden die op de dijk worden aangelegd.
Voor deze opzet is gekozen aan de hand van uitkomsten van diverse onderzoeken, bleek donderdagavond tijdens een presentatie van het voorlopige bestemmingsplan in een volle zaal bij Bloemenlust in Breezand. De dijk moet als waterkering worden gehandhaafd. Binnen de dijk wordt ruimte gecreëerd voor vijftig hectare bedrijventerrein. De grootte van de daadwerkelijke havenkade en uiteindelijke plek, zal afhankelijk van de vraag worden ingevuld.
Dat er interesse was van bedrijven in grond- grind- gas en olie-opslag- en vervoer, was bij velen bekend. Naast deze doelgroep is ook jachtbouw en visteelt op het land aan het rijtje vestigingsmogelijkheden toegevoegd. Maar vooral de extra financiële impuls vanuit de provincie voor offshore windenergie op zee kan volgens T. Kohler van Heijmans, in deze crisistijd een opsteker zijn voor het plan.
„Voor de productie, assemblage en service, rekenen wij op 600 tot 2500 arbeidsplaatsen. En om die reden is ook gekozen voor een groter terrein van vijftig hectare." Waarbij de beschikbaarheid van een zeekade bij Den Helder voor het afbouwen van de windmolens wel noodzakelijk is, gaf Kohler aan.
R. Bloemendaal meldde namens de bewonerscommissie dat zij zich konden vinden in het voorgelegde plan.
Jaap Looijesteijn verwoordde namens bollentelers de angst voor kraaien die krokussen opvreten met komst van een park met zestienhonderd bomen.
Wie voor het beheer van het park moet opdraaien is nog niet bekend, bleek na een vraag vanuit het publiek. De keuze om in het park veel iepen te gebruiken, een variant die resistent is voor iepziekte, viel bij veel aanwezigen overigens niet goed.
Er zijn nog geen overeenkomsten gesloten met bedrijven, gaf M. Cozijnsen van het Ontwikkelingsbedrijf aan. „Geïnteresseerde partijen onderhandelen tot het laatst. En het plan is nog niet concreet, dus zij wachten af."
Ook het financiële plaatje is nog niet klaar. Dat Anna Paulowna niets zal meebetalen staat vast, aldus wethouder. ,,Het was de wens van de provincie en de gemeente Den Helder dat dit terrein er kwam. Zij moeten eventuele tekorten dan ook maar aanvullen."
Bron: NHD
0 reacties :
Een reactie posten