5 februari 2009
Alkmaar - Afvalbedrijf wil ook vergistinginstallaties bouwen om minder fossiele brandstoffen te gebruiken.
DOOR ED DEKKER
Huisvuilcentrale HVC te Alkmaar ziet ruimte voor vijf bio-energiecentrales in zijn werkgebied. Eén daarvan is gedacht in Zaanstad. Ook wil de HVC een vergistinginstallatie bouwen in Middenmeer en Purmerend.
HVC nam bijna een jaar geleden zijn eerste bio-energiecentrale in gebruik. Op het eigen terrein in de Boekelermeer levert het verbranden van afvalhout ’groene’ elektriciteit op voor ruim 60.000 huishoudens. Het afvalbedrijf is actief in 55 gemeenten in Noord- en Zuid-Holland, Flevoland en Friesland. HVC richt zich steeds sterker op het toepassen van biomassa. „Met organisch materiaal kan enorm veel milieuwinst worden behaald", zegt Eljo Vos van HVC.
Zij spreekt vandaag in Ede op een landelijke bijeenkomst over de mogelijkheden van biomassa. HVC is bezig met diverse projecten. De eerste vergister van het bedrijf is in Zwolle in aanbouw. Hierbij werkt HVC samen met een partner. Vergisting levert biogas op. Dat is geschikt als transportbrandstof.
In onderzoek
De vestiging van een bio-energiecentrale in Zaanstad is in onderzoek. Over een half jaar wordt zekerheid verwacht. De 55 gemeenten zijn aandeelhouder van de HVC. „Steeds zoeken wij met hen naar nieuwe, innovatieve mogelijkheden voor duurzaamheid. Om het gebruik van fossiele brandstoffen als olie, gas en kolen verder terug te dringen", aldus Vos.
Allerlei organische materialen kunnen in een bio-energiecentrale worden verbrand om energie op te wekken. De centrale in Alkmaar verwerkt per dag soo ton afvalhout. Behalve elektriciteit komt warmte vrij.
Daarover zegt Michael Beers van de HVC: „De centrale levert genoeg warmte voor 48.000 woningen. Een deel van deze warmte zal gaan naar woningen in de Alkmaarse renovatiegebieden Overdie en Schelphoek. Wooncorporatie Woonwaard onderzoekt mogelijkheden voor aansluiting op ons warmtenet in Heerhugowaard, Langedijk en Heiloo. Verder dan twintig kilometer kunnen we niet. Het leidingstelsel moet betaalbaar blijven." Ook in Zaanstad is zo’n warmtenet in studie.
Vergeleken met een traditionele centrale levert de bio-energiecentrale een jaarlijkse Co2-winst (het broeikasgas kooldioxide) op gelijk aan de uitstoot van 50.000 auto’s. De centrale in Zaanstad wordt vergelijkbaar met die in Alkmaar.
Den Helder
De investering bedraagt 80 miljoen euro. Voor andere bio-energiecentrales denkt Beers vooral aan Zuid-Holland en Flevoland. „Misschien een kleintje in Den Helder. Dat moet worden onderzocht." HVC wil de composteerstations in Middenmeer en Purmerend uitbreiden met een vergistinginstallatie. Als eerste gebeurt dat in Middenmeer. Deze installatie vergt een investeringvan circa 15 miljoen euro en kan vanaf medio 2011 jaarlijks 80.000 ton gft-afval verwerken tot biogas en compost. De vergister in Zwolle zal jaarlijks 30.000 ton gft-afval omzetten in drie miljoen kuub biogas en 12.000 ton compost. Behalve Purmerend is ook de vestiging in Dordrecht in beeld voor een vergister.
0 reacties :
Een reactie posten