HVC denkt aan vijf biocentrales

Datum:
  • donderdag 5 februari 2009
  • in
  • Categorie: , ,

  • 5 februari 2009 


    Alkmaar  -  Afvalbedrijf wil ook vergistinginstallaties bouwen om minder fossiele brandstoffen te gebruiken. 
    DOOR ED DEKKER
     
    Huisvuilcentrale HVC te Alkmaar ziet ruimte voor vijf bio-energiecentra­les in zijn werkgebied. Eén daarvan is gedacht in Zaan­stad. Ook wil de HVC een vergistinginstallatie bou­wen in Middenmeer en Pur­merend.
     
    HVC nam bijna een jaar geleden zijn eerste bio-energiecentrale in gebruik. Op het eigen terrein in de Boekelermeer levert het ver­branden van afvalhout ’groene’ elektriciteit op voor ruim 60.000 huishoudens. Het afvalbedrijf is actief in 55 gemeenten in Noord- en Zuid-Holland, Flevoland en Friesland. HVC richt zich steeds sterker op het toepassen van biomassa. „Met organisch materiaal kan enorm veel milieuwinst worden behaald", zegt Eljo Vos van HVC.
     
    Zij spreekt vandaag in Ede op een landelijke bijeenkomst over de mogelijkheden van biomassa. HVC is bezig met diverse projec­ten. De eerste vergister van het bedrijf is in Zwolle in aanbouw. Hierbij werkt HVC samen met een partner. Vergisting levert biogas op. Dat is geschikt als transportbrandstof.
     
    In onderzoek
     
    De vestiging van een bio-ener­giecentrale in Zaanstad is in on­derzoek. Over een half jaar wordt zekerheid verwacht. De 55 ge­meenten zijn aandeelhouder van de HVC. „Steeds zoeken wij met hen naar nieuwe, innovatieve mogelijkheden voor duurzaam­heid. Om het gebruik van fossie­le brandstoffen als olie, gas en kolen verder terug te dringen", aldus Vos.
     
    Allerlei organische materialen kunnen in een bio-energiecen­trale worden verbrand om ener­gie op te wekken. De centrale in Alkmaar verwerkt per dag soo ton afvalhout. Behalve elektriciteit komt warmte vrij.
     
    Daarover zegt Michael Beers van de HVC: „De centrale levert genoeg warmte voor 48.000 wo­ningen. Een deel van deze warm­te zal gaan naar woningen in de Alkmaarse renovatiegebieden Overdie en Schelphoek. Woon­corporatie Woonwaard onder­zoekt mogelijkheden voor aansluiting op ons warmtenet in Heerhugowaard, Langedijk en Heiloo. Verder dan twintig kilo­meter kunnen we niet. Het lei­dingstelsel moet betaalbaar blij­ven." Ook in Zaanstad is zo’n warmtenet in studie.
     
    Vergeleken met een traditio­nele centrale levert de bio-ener­giecentrale een jaarlijkse Co2-winst (het broeikasgas kooldi­oxide) op gelijk aan de uitstoot van 50.000 auto’s. De centrale in Zaanstad wordt vergelijkbaar met die in Alkmaar.
     
    Den Helder
     
    De investering bedraagt 80 mil­joen euro. Voor andere bio-ener­giecentrales denkt Beers vooral aan Zuid-Holland en Flevoland. „Misschien een kleintje in Den Helder. Dat moet worden onder­zocht." HVC wil de composteerstati­ons in Middenmeer en Purmer­end uitbreiden met een vergis­tinginstallatie. Als eerste ge­beurt dat in Middenmeer. Deze installatie vergt een investeringvan circa 15 miljoen euro en kan vanaf medio 2011 jaarlijks 80.000 ton gft-afval verwerken tot bio­gas en compost. De vergister in Zwolle zal jaarlijks 30.000 ton gft-afval omzetten in drie mil­joen kuub biogas en 12.000 ton compost. Behalve Purmerend is ook de vestiging in Dordrecht in beeld voor een vergister.
     
     
    Bron: NHD




    0 reacties :

    Een reactie posten